13 nov. 2017 | 07:30

Supernova care trece printr-un fenomen bizar neexplicat de știință

ACTUALITATE
Supernova care trece printr-un fenomen bizar neexplicat de știință

Majoritatea supernovelor strălucesc puternic odată ce explodează și apoi se pierd în întuneric, dar nu și aceasta. Supernova iPTF14hls a avut cel puțin cinci momente în care a luminat puternic, după ce s-a presupus că a murit.

Iair Arcavi de la Universitatea din California și colegii săi au început să o analizeze încă din septembrie 2014 și încă nu e gata. Ciudat este că a durat de 10 ori mai mult decât orice altă supernovă, până ca întregul proces să se încheie. Dovezile uneia dintre exploziile trecute ale stelei se regăsesc în lumina sa, care dezvăluie o coajă de material în jurul stelei.

Lumina de la iPTF14hls are o semnătură identică cu supernovele de tip II-P, în care un nucleu masiv al stelei se prăbușește și devine o stea neutronică, unde valul de șoc rezultat suflă straturile exterioare bogate în hidrogen. Lumina strălucitoare durează aproximativ 100 de zile înainte să-și diminueze efectul. Această supernova pare să acționeze puțin ca un tip II-P în mișcare lentă și abia după 600 de zile de explozie se apropie de finalul ei. În plus, această supernova radiază de câteva ori mai multă energie decât orice supernova de tip II-P.

Arcavi și echipa sa încearcă să găsească un model matematic care să se potrivească comportamentului stelei, dar niciunul nu s-a potrivit încă. Poate cel mai promițător are legătură cu instabilitatea perechii de pulsari. Majoritatea stelelor foarte mari, de aproximativ 95-130 de ori mai mari decât Soarele, pot ajunge la peste un miliard de grade Celsius. La aceste temperaturi, razele gamma din nucleu fac perechi de electroni și pozitroni. Presiunea radiațiilor gamma oprește o stea de la colaps sub gravitație. Când razele se transformă în particule, steaua începe să cadă pe ea însăși, provocând o explozie care poate sufla stratul exterior al stelei, dar lasă o parte intactă pentru a începe din nou procesul.

Acest lucru ar putea explica numeroasele explozii ale iPTF14hls și o eventuală erupție pre-supernova observată în același loc în 1954. Cu toate acestea, nu este un punct de vedere exact. Deoarece steaua a explodat de mai multe ori, s-ar putea să nu se potrivească definiției unei supernove. „Te gândești la o supernova ca la moartea unei stele și te gândești la moarte ca la ceva care se întâmplă doar o singură dată. Este un tip foarte diferit de supernova care poate muri în mod repetat”, a declarat Stan Woosley de la Universitatea din California.