26 iun. 2017 | 11:51

SpaceX a aterizat două rachete în doar 48 de ore [VIDEO]

ACTUALITATE
SpaceX a aterizat două rachete în doar 48 de ore [VIDEO]

SpaceX distruge în mod sistematic fiecare barieră care stă între omenire și explorarea spațiului. Nu numai că a dat un cu totul alt sens cuvântului rentabilitate atunci când vorbim de costurile unei misiuni spațiale, dar a și început să pună diverși sateliți pe orbită la foc automat. Zilnic aproape. NASA pierde din ce în ce mai mult teren în favoarea companiei lui Elon Musk.

Tehnologia reutilizării rachetelor este patentată chiar de SpaceX. Până la rachetele sale Falcon 9, nimeni nu mai reușise să folosească pentru a doua oară un astfel de propulsor. Costurile unei misiuni convenționale au fost reduse la o treime datorită acestui fapt. Compania lui Musk a devenit preferata numărul unu a Guvernului American pentru misiunile simple de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale. Pe lângă autoritățile americane, SpaceX deține numeroase contracte cu alte state pentru a propulsa sateliți pe orbită.

Sped up version of today’s rocket landing on the Droneship Just Read the Instructions (guess it did)

O postare distribuită de Elon Musk (@elonmusk) pe

Sfârșitul săptămânii trecute a adus cu sine o nouă premieră în ceea ce privește potențialul de reutilizare al rachetelor Falcon 9. SpaceX a efectuat nu mai puțin de două misiuni reușite în doar 48 de ore. Și asta nu e tot. Prima dintre ele, misiunea de vineri, a trebuit să urce un satelit pe o orbită mai înaltă decât de obicei. Musk chiar a spus înainte de debutul acesteia că există o posibilitate ca racheta să nu poată să mai revină pe Pământ. Însă Falcon 9 a rezistat cu brio și acestui nou test dificil.

SpaceX se îndreaptă ușor dar sigur către prima misiune cu oameni la bord. Tehnologia este bună, iar rata de succes este aproape perfectă. Ambiția lui Musk e să colonizeze planeta Marte, însă pentru acest lucru va trebui să vină cu mult mai multe idei revoluționare. Acum mai puțin de nouă luni, SpaceX eșua primul experiment de aterizare a unei rechete. Acum își permite să se gândească la lucruri mult mai serioase decât aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale, notează DigitalTrends.