Sinuciderile ar putea fi prevenite de calculatoare în viitor
Inteligența artificială a ajuns să devină extrem de utilă în câmpul medical. Chiar și așa, problemele psihice rămân o problemă delicată, dar o echipă de cercetători vrea să schimbe acest lucru prin intermediul inteligenței artificiale.
Deși suntem în 2017, problema sinuciderii nu este mai mică decât în trecut, ci din contră. În ultimii 45 de ani, rata sinuciderilor a crescut cu 60%, potrivit statisticilor de la World Health Organization. Anual, un milion de oameni mor în acest mod. Dacă în momentul de față, e o sinucidere la fiecare 40 de secunde, în viitor e posibil ca acest interval să se schimbe în 20 de secunde, anticipează WHO.
Pentru a combate această problemă, mai mulți cercetători, de la instituții precum Harvard University și Carnegie Mellon University, au creat un algoritm antrenat să înțeleagă reprezentările neurale specifice comportamentului suicidar. Algoritmul funcționează cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI). Tehnica a fost testată pe 17 pacienți cu tendințe sinucigașe și pe alți 17 care au servit drept control-grup.
Au căutat să găsească un model suicidar prin analizarea modului în care creierul lor reacționa la șase cuvinte și sintagme cheie – moarte, cruzime, încurcătură, lipsă de griji, bine și laudă. Algoritmul a identificat corect 15 din cei 17 pacienți depresivi și 16 din cei 17 din control-grup. În final, acuratețea a fost de 91%. Întregul studiu a fost publicat în jurnalul Nature Human Behaviour.
Deși până acum cea mai bună metodă de a anticipa tendințele suicidare a fost de a întreba direct o persoană dacă are asemenea gânduri, acest lucru nu a dat roade mereu. Un studiu de la Rush Medical College a arătat că 80% din oamenii care s-au sinucis au spus că nu își doreau asta la ultima lor ședință cu un psiholog sau psihiatru. Dacă în ecuație ar fi introdus un algoritm, rezultatul s-ar schimba și mai multe vieți ar putea fi salvate.
În lumea medicală există deja și alți algoritmi și forme de inteligență artificială care contribuie la procesul de diagnosticare. De exemplu, un nou sistem endoscopic asistat de calculator detectează semnele de tumori sau de creșterea cancerului în colon. Poți afla mai multe despre acest sistem și cum funcționează de aici.