07 nov. 2017 | 13:13

De ce este periculoasă hârtia igienică și ce alternative ai

ȘTIINȚĂ
De ce este periculoasă hârtia igienică și ce alternative ai

Te-ai gândit vreodată dacă hârtia igienică este sau nu bună pentru sănătate. Ei bine, unele îți fac rău, dar ai și alternative.

Mulți producători vopsesc hârtia igienică cu clor sau dioxid de clor, agenți cancerigeni. Hârtia igienică reciclată poate conține BPA, un compus organic sintetic solubil în solvenți organici, dar slab solubil în apă. Pentru a reduce riscul, optează pentru hârtie igienică nealbită și fără BPA, deși nu e cea mai moale hârtie posibilă.

În fiecare zi, corpurile noastre absorb sute, chiar și mii, de substanțe chimice din articolele de toaletă, cosmetice și alte produse de igienă personală, pe care le punem pe piele. Hârtia igienică nu este diferită: ingredientele periculoase prezente în hârtia igienică, cum ar fi clorul, dioxidul de clor, BPA și altele ne expun multor boli.

Clorul și dioxidul de clor se utilizează pentru a obține culoarea albă a hârtiei. Acest proces de fabricație are ca rezultat dioxinele și furanii cancerigeni. Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite a studiat și raportat efectele periculoase ale ambelor, declarând că ele sunt susceptibile de a fi substanțe care provoacă oamenilor cancer. De asemenea, EPA constată că nivelurile ridicate de expunere la dioxine și furanii au ca rezultat fluctuația hormonilor.

În studiile pe animale, acest lucru a dus la modificări ale dezvoltării fetale, reducerea fertilității și un sistem imun suprimat. Procesul de fabricare a hârtiei conduce la alte probleme, în special atunci când vine vorba de hârtia igienică reciclată. Deși se pare că ar fi o alternativă mai ecologică, similar cu dioxinele și furanele, BPA este periculos, pentru că poate duce și la perturbări ale hormonilor.

Pentru a reduce riscul, nu trebuie să începi să utilizezi resturi de țesături re-spălate. Doar citește etichetele de pe hârtia igienică și caută hârtii de culoare maronie sau bej, chiar dacă au o textură mai ciudată. De asemenea, caută hârtii fără BPA. Ele nu au fost reciclate, deci nu au fost expuse la BPA sau clor și evită produsele parfumate.