Roboții viitorului ar putea fi controlați prin intermediul câmpurilor magnetice [VIDEO]
Roboții au șanse mari să devină cât mai asemănători oamenilor, iar cercetătorii dezvoltă un mecanism prin care aceștia se pot deplasa prin intermediul câmpurilor magnetice.
Naturalețea vieții este greu de recreat, însă dacă vrem ca roboții să devină ceva mai naturali, măcar în mișcări, ar trebui să dezvoltăm mecanisme mai evoluate care să le permită acest lucru. Roboții au o multitudine de utilități, identificându-se atât aplicații biologice, cât și industriale. Iar pentru a spori eficiența și calitatea roboților creați, cercetătorii trebuie să dezvolte modalități prin care să îi facă mai flexibili, conform Gizmodo.
Oamenii de știință specializați în domeniul roboticii încearcă să depășească câteva dintre aceste limitări ale vieții inteligente. Componentele metalice și greoaie adaugă la dificultatea de deplasare a roboților, cel puțin în spații închise și dificile, însă implementarea unora mai flexibile nu este o soluție. Materialele ceva mai ușoare, deși poate că ar permite mișcări mai fluente și mai naturale, le-ar limita roboților capacitatea de a ridica obiecte grele, dar le-ar îngreuna și cercetătorilor posibilitatea de a-i controla.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord lucrează la noi modalități prin care să poată controla mișcările roboților. Aceasta introduce particule microscopice de fier în foi de polimer care să permită manipularea roboților cu ajutorul câmpurilor magnetice.
Pentru a confecționa acești roboți care pot fi controlați magnetic, cercetătorii au început să se folosească de polimer lichid pe care l-au încărcat cu microparticule de fier de dimensiunea a patru micrometri (grosimea firului de păr are undeva între 30 și 100 de micrometri). Conținutul rezultat a fost turnat în foi pe care aceștia le-au tăiat în mai multe fâșii. Ulterior, specialiștii au acționat un câmp magnetic asupra acestora, lucru care a permis alterarea formei materialului. În acest fel, echipa a creat tuburi, grinzi care puteau ridica materiale grele, și toate acestea prin intermediul unui câmp magnetic.
Pe viitor, cercetătorii își propun să maximizeze acest rezultat. Până acum, ei au reușit să creeze fășii din plastic care pot fi controlate magnetic, dar care nu au încă o funcționalitate.