15 dec. 2017 | 20:00

Primul jaf armat de criptomonede, ca Bitcoin, anunță un viitor sumbru

ACTUALITATE
Primul jaf armat de criptomonede, ca Bitcoin, anunță un viitor sumbru

Bitcoin a fost cap de afiș în ultimele săptămâni datorită valorii explozive cu care a ajuns să se tranzacționeze. Din păcate, moneda a atras și atenția hoților.

Mulți analiști sunt de părere că valoarea Bitcoin a ajuns atât de mare la această oră, încât nici nu mai poate fi folosit ca monedă. Momentan, degeaba ai putea să-ți cumperi ceva cu Bitcoin, inclusiv un apartament, dacă reprezintă o decizie mai inspirată să-ți ții banii, în speranța că valoarea lor va crește. Pentru că vorbim însă de criptomonede, indiferent cât costă, cel mai important atu al lor constă în faptul că nu pot fi urmărite cu ușurință și le poți avea în permanență la tine.

Banii virtuali, prin natura lor, sunt ținuți într-un portofel virtual pe un computer sau într-o aplicație de mobil. Astfel, cineva ar avea nevoie de acces la telefonul tău pentru câteva momente și te poate lăsa fără nici un ban, șansele să recuperezi banii fiind infime. Un astfel de jaf a fost executat în urmă cu câteva zile în Manhattan.

Conform investigațiilor procurilor din New York, Louis Meza și un complice de-al lui au furat nu mai puțin de 1,8 milioane de dolari în bani virtuali de tip Ethereum din portofelul digital al unei victime. Partenerul de jaf a amenințat victima cu un pistol, a atras-o într-o mașină și i-a luat cheile de la casă, telefonul mobil și portofelul. Cu cheile respective au intrat în casa omului și i-au furat portofelul digital cu valoarea astronomică în spate. Dacă nu era evident, întreaga aventură a plecat de la un pont, cum că respectivul individ ar fi păstrat o sumă foarte generoasă de bani în criptomonede Ethereum.

Louis Meza cunoștea victima dinaintea evenimentelor care au dus la jaful de 1,8 milioane de dolari în criptomonede și nu a fost foarte dificil să fie prins. La această oră, Meza este acuzat de jaf, posesie criminală de proprietate furată, manipulare ilicită de computere și infracțiune cibernetică. Procurorul Cyrus Vance din New York a avertizat că astfel de infracțiuni violente vor deveni din ce în ce mai dese, având în vedere creșterea bruscă a Bitcoin și a altor monezi virtuale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele