19 oct. 2017 | 10:29

Poliția Română vrea să-ți explice hărțuirea sexuală cu un îndemn penibil

VIDEO ACTUALITATE

Poliția Română încearcă de peste un an să atragă atenția asupra problemelor sociale prin videouri. Din păcate, cele mai multe sunt departe de scopul dorit. 

Subiectul hărțuirii sexuale este în centrul atenției în aceste zile, după un scandal pornit la Hollywood. Acțiunile deloc onorabile ale lui Harvey Weinstein au fost dezvăluite și odată cu acest prim pas au început să apară mărturisiri despre cum ajuta acesta tinerele actrițe să-și găsească un loc în industria filmului. Așa s-a născut și hashtag-ul #MeeToo, sub care sunt povestite momente în care femeile au fost hărțuite de diverși mai mult sau mai puțin cunoscuți.

Pe acest viral social, Poliția Română a vrut să atragă atenția asupra problemei și să ofere un sfat și să explice ce înseamnă hărțuirea sexuală, conform Codului Penal. Astfel, este „pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare“ și se pedepsește cu închisoarea. Apoi, „acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate“ și a venit și cu statistici: în primele nouă luni ale anului curent, 35 de victime ale acestui gen de agresiuni au sesizat autoritățile, cu aproape 8% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.

Dincolo de aceste informații utile, Poliția Română a apelat și la un hashtag discutabil și un clip și mai discutabil. Poliția Română susține pe Facebook că „dacă ești victima hărțuirii sexuale #RidicăteȘiFugi și sesizează de îndată #poliția“. Ce este cu acel hashtag, te întrebi? Ei bine, este după o melodie veche de doi ani a lui Gabriel Cotabiță. Pe YouTube ea se numește „Rdk-te si fugi“, ceea ce și asta e discutabil, de ce a trebuit să fie agramată. În ea apar câteva vedete feminine din România, printre care Teo Trandafir, Monica Anghel și Andreea Marin.

Conform detaliilor comunicate în 2015, „RDK-te şi fugi“ a fost gândit drept imnul unei campanii iniţiate de Roton şi susţinute de Poliţia Română şi Asociaţia „Necuvinte“, obiectivul principal fiind creşterea conştientizării publice asupra problemei violenţei, ale cărei efecte tind să fie banalizate, mai ales din cauza expunerii media de zi cu zi. Dacă raportezi toate acestea la violența domestică, se prea poate ca îndemnul la „ridicare“ și „fugire“ să funcționeze. Când vine vorba de hărțuire sexuală, se prea poate ca reciclarea clipului să nu fie suficientă pentru a arăta suportul Poliției Române față de femeile care au trecut și care trec prin așa ceva.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele