28 sept. 2017 | 20:03

O nouă descoperire arată cum s-au format planetele Pământ și Marte

ACTUALITATE
O nouă descoperire arată cum s-au format planetele Pământ și Marte

Analizând un amestec de probe de pământ și meteoriți, oameni de știință de la Universitatea din Bristol au o teorie asupra evenimentelor care au condus la crearea planetelor Pământ și Marte.

Planeta crește printr-un proces de acumulare, o acumulare treptată de material adițional, în care se combină cu coliziunea vecinilor ei. Acesta este adesea un proces haotic, iar materialul se pierde, dar se și câștigă.

Corpurile planetare masive generează căldură substanțială, care, la rândul lor, produc oceane, magma și atmosfere temporare de rocă vaporizată. Înainte ca planetele să ajungă la aproximativ mărimea lui Marte, atracția gravitațională este prea slabă pentru a menține această atmosferă silicată.

Pierderea repetată a acestei anvelope de vapori în timpul creșterii coliziunii continue, determină modificarea substabțială a compoziției planetei. Dr. Remco Hin de la Școala de Științe ale Pământului, din cadrul Universității din Bristol, a condus cercetarea publicată în Nature. “Am furnizat dovezi că o astfel de secvență de evenimente a avut loc în formarea Pământului și a planetei Marte, folosind măsurători de precizie ridicată ale compozițiilor lor de izotopi de magneziu”, a declarat acesta, potrivit Science Daily.

„Raportul izotopilor de magneziu se modifică ca rezultat al pierderii de vapori de silicat, care conține, de preferință, izotopii mai ușori. În acest fel, am estimat că mai mult de 40% din masa Pământului a fost pierdută în timpul construcției. Această lucrare de construire a cowboy-ului, după cum a descris-o unul dintre co-autorii mei, a fost, de asemenea, responsabilă pentru crearea compoziției unice a Pământului”, a continuat Hlin.

Cercetătorii au analizat mostre ale Pământului împreună cu meteoriții de pe Marte și asteroidul Vesta, folosind o nouă tehnică pentru a obține măsurători mai bune, ale raporturilor izotopilor de magneziu. Toate au rapoarte distincte de izotopi de magneziu din orice materii prime nebuloase plauzibile. Compozițiile de izotop de magneziu ale planetelor identifică o pierdere de masă substanțială (până la 40%) după episoade repetate de vaporizare în timpul acumulării lor.

Acest proces de construcție duce la alte modificări chimice în timpul creșterii, care generează caracteristicile chimice unice ale Pământului.