Orașul care a investit în 16.000 de autobuze electrice
Viitorul e electric, iar autoritățile din unele orașe înțeleg asta pe deplin și fac tot ce e posibil pentru a ajunge în această etapă cât mai repede.
Dacă la noi transportul în comun nu e foarte bine văzut, mai ales când o treime din parcul auto stă în garaje din cauza lipsei pieselor de schimb, în alte locuri autoritățile își iau obligațiile în serios. Astfel, există orașe unde accentul se pune masiv pe transport sustenabil și ecologic.
Orașul chinez Shenzhen a anunțat recent că a încheiat cu succes procesul de electrificare a tuturor autobuzelor publice. Astfel, 16.359 de autobuze folosesc acum energie electrică. În plus, peste jumătate dintre taxiurile din oraș, aproximativ 62,5% dintre acestea, folosesc curent electric. Autoritățile locale vor să scape de toate mașinile cu combustibili fosili, până în 2020.
Cu toate că procesul pare simplu, nu a fost deloc așa. Autoritățile din Shenzhen au fost nevoite să construiască și infrastructura necesară automobilelor electrice. Astfel, în oraș au fost realizate 510 de stații de încărcare și au fost instalați și alți 8.000 de stâlpi de încărcare pe străzi. Un astfel de stâlp poate încărca bateria unui autobuz de la 0 la capacitate maximă în aproximativ două more.
Decizia este una bună pentru mediu, în general, dar în special pentru China, care se confruntă de mult timp cu smogul dens în marile orașe. Flota de autobuze electrice va preveni eliberarea de 1,35 de milioane de tone de dioxid de carbon în atmosferă, anual. Se adaugă și faptul că zgomotul de pe străzi e mai scăzut, noile autobuze fiind mult mai silențioase.
În final, trebuie luat în calcul faptul că sunt reduceri de costuri în general, deoarece vehiculele folosesc cu 75% mai puțină energie decât cele clasice. Într-adevăr, a fost nevoie de subvenții de 490 de milioane de dolari pentru a demara programul, dar prețul plătit e unul mic în comparație cu beneficiile.