02 oct. 2017 | 11:23

Cercetarea care ne arată când a apărut omul modern

ACTUALITATE
Cercetarea care ne arată când a apărut omul modern

Analiza genomică a unor rămășițe umane antice a arătat că Africa de Sud are un rol important în scrierea istoriei omenirii, dar nu numai.

O echipă de cercetători de la mai multe universități din Suedia și Africa de Sud este responsabilă de noile descoperiri. Ea a secvențiat genomul a șapte persoane care au trăit în sudul Africii acum 2.300 de ani, respectiv 300 de ani. Trei dintre acestea, care datează din urmă cu 2.300, respectiv 1.800 de ani în urmă, au fost legate genetic de descendenții grupurilor sudice Khoe-San, iar cele patru persoane, mai tinere, care au trăit acum 500 de ani, respectiv 300 de ani, au fost legate genetic de grupurile actuale din Bantu.

Autorii estimează că divergența dintre oamenii moderni a avut loc cu 350.000 și 260.000 de ani în urmă, bazându-se pe vechii genomi de vânători-culegători din epoca de piatră. „Acest lucru înseamnă că oamenii moderni au apărut mai devreme decât se credea anterior”, spune Mattias Jakobsson, genetician specializat în studierea populațiilor, Universitatea Uppsala.

„Se pare că cel puțin două sau trei specii Homo au ocupat spațiul sudic african în această perioadă, ceea ce reprezintă și fazele timpurii ale epocii de piatră medii”, spune Marlize Lombard. Va fi interesant să vedem în viitor dacă găsim dovezi de interacțiune între aceste grupuri.

Autorii au constatat, de asemenea, că toate populațiile actuale de Khoe-San au fost amestecate cu migranți din Africa de Est cu circa o mie de ani în urmă. Dintre cadavrele analizate, cel puțin trei dintre ele au o genă care-i protejează împotriva malariei. Persoanele din epoca de piatră nu au această protecție. „Acest lucru ne spune că fermierii din epoca de fier au căpătat rezistență la boală când au migrat spre Sudul Africii”, spune Helena Malmström, arheo-genetician, Universitatea Uppsala.

Trecerea de la omul vechi la omul modern s-ar putea să nu se fi întâmplat într-un singur loc din Africa, ci în mai multe, inclusiv în Africa de Sud și în Africa de Nord. În orice caz, aceste descoperiri sunt de departe cele mai interesante, însă fac puțină lumină asupra istoriei speciei noastre. Încă mai sunt multe de învățat și de descoperit pentru a avea o idee cât de cât conturată asupra felului în care omul modern a evoluat și unde a făcut-o.