16 nov. 2017 | 08:16

O casă cât un loc de parcare rezolvă problema locuințelor din oraș

VIDEO VIDEO

Din cauza faptului că se câștigă mai mulți bani în orașe decât în mediul rural, problema locuințelor a devenit arzătoare, dar o nouă casă pare a fi soluția.

Prețurile apartamentelor în orașele mari s-au aflat într-o permanentă creștere din 2008 până la această oră. Deși ai fi tentat să crezi că este vorba de un artificiu din partea marilor companii imobiliare pentru a se îmbogăți, situația nu este chiar atât de simplă. Fluxul de oameni care migrează de la sat la oraș a devenit atât de mare în ultimul deceniu, încât a alimentat o explozie de cartiere rezidențiale și suburbii. Indiferent de valoarea salariilor, prea puțini își mai permit să trăiască în centrul unui oraș din cauza prețurilor exorbitante.

Ca o soluție la problema locuințelor din capitalele suprapopulate, o firmă de arhitectură și design din Helsinki a creat niște căsuțe compacte cu etaj ce reușesc să se încadreze aproape în întregime într-un loc de parcare. O casă cu un etaj și o mansardă din sticlă ocupă doar 2,5 x 5 metri. Proiectul este realizat de Casagrande Laboratory și are mari șanse să fie implementat la scară largă.

Astfel de case se pretează mai ales în orașele care încearcă să micșoreze accesul autoturismelor în zona centrală. Acest trend a fost sesizat în mai multe capitale europene, iar firme precum Casagrande au găsit un mijloc foarte creativ pentru a profita de spațiile de parcare neutilizate. Comparativ cu prețurile absurde pe care le-ai putea plăti pentru un apartament în centrul orașului Helsinki, o căsuță precum cea din clipul de mai sus costă doar 40.000 de dolari pentru a se materializa.

Noul tip de căsuțe sunt intitulate Tikku. La parter au un birou ce poate funcționa ca living, etajul este aferent unui dormitor, iar spațiul acoperit cu sticlă de la etaj poate fi o terasă sau o seră. Alimentarea cu energie electrică se realizează cu panouri solare și întreaga construicție folosește un fel de parchet laminat ranforsat pentru pereți. Nu există ciment sau cărămizi în structura casei. Rămâne să vedem dacă cei de la Casagrande Laboratory vor obține permise de construcție pentru a asambla noile case în mai multe orașe ale lumii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele