27 apr. 2017 | 13:15

Noile fosile descoperite pun sub semnul întrebării întreaga istorie a umanității

ȘTIINȚĂ
Noile fosile descoperite pun sub semnul întrebării întreaga istorie a umanității

Noile fragmente de unelte, descoperite alături de fosilele unui mastodont, pun sub semnul întrebării toată istoria umanității, așa cum o cunoaștem în prezent.

Locul unui șantier de construcții a devenit într-un timp foarte scurt un monument care pune în primejdie toată istoria umanității. În acest locaș, arheologii au descoperit fosile de mastodonți, prezervate impecabil, iar alături de acestea au găsit fragmente de unelte din piatră care sunt o evidență a activității umane. Deși nu pare neapărat o veste șocantă, ei bine, cercetătorii susțin că fosilele și uneltele folosite de om datează de acum 130.000 de ani, iar aceste vești modifică istoria speciei umane așa cum o cunoșteam până în prezent.

Oamenii de știință se așteaptă să aibă de a face cu numeroase controverse în ceea ce privește această descoperire, și asta pentru că ea plasează existența omului în America de Nord cu 100.000 de ani mai devreme decât ceea ce istoria ne indica până în acest moment, potrivit Wired. 

Pentru a determina vechimea fosilelor descoperite, cercetătorii apelează la o nouă metodă chimică, denumită datare prin uraniu-thoriu, care măsoară cu mai multă precizie vechimea și originea acestora. Deși munca pe care cercetătorii au depus-o pentru a stabili vechimea acestora este convingătoare, provocarea pe care specialiștii o întâmpină este de a stabili legătura dintre oase și uneltele care indică prezența omului în acele timpuri.

Deși vechimea oaselor poate fi stabilită cu destul de multă precizie, tehnologia de care dispunem nu ne oferă aceleași certitudini când vine vorba despre uneltele folosite de om. Însă cercetătorii susțin că oasele identificate prezintă fracturi pe care cineva le-a produs după decesul animalelor, iar alte studii le arată că fracturile de acest tip pot fi create cu ajutorul uneltelor de piatră. În plus, uneltele excavate prezentau marcaje care ne arată că erau folosite pentru a extrage măduva oaselor.

Cercetătorii susțin că fragmentele de unelte nu puteau ajunge în acest loc pe alte căi (precum vânt sau apă), însă aceste date tot nu ne permit să stabilim vechimea instrumentelor realizate de om. Una dintre teorii susține că există posibilitatea ca omul antic să fi dezgropat oasele și să le fi rupt mai recent decât ne indică datele.

Singura modalitate de a-i plasa pe oameni în această zonă acum 130.000 de ani este de a descoperi fosile umane cu această vechime sau alți mastodonți care prezintă marcaje realizate de oameni. Până una-alta, ipoteza pe care aceste descoperiri o lansează este suficient de interesantă și pune sub semnul întrebării datele pe care le cunoaștem despre istoria umanității.