De ce ai nevoie la baie când ai emoții și cum oprești asta

De ce ai nevoie la baie când ai emoții și cum oprești asta

Sigur ai experimentat asta: ai emoții sau ești agitat și simți că ai nevoie la baie urgent. Stai liniștit, n-ai probleme cu prostata sau cu vezica, este normal.

Este normal să simți că vezica nu te mai ține atunci când ești tensionat, spune dr. Tom Chi, profesor asociat de urologie la Universitatea din California, San Francisco. „Când simți că nu mai poți, asculte ce-ți spune corpul și mergi la baie. Probabil vei fi mai bine”, spune acesta.

Într-o situație normală, atunci când nu ești agitat sau anxios, vezica urinară este relaxată pe măsură ce se umple cu urină din rinichi. În schimb, sfincterul extern al vezicii este închis strâns, pentru a se asigura că urina nu se scurge. O vezică sănătoasă poate conține până la două cești de urină.

Odată ce sacul muscular este plin, vezica urinară trimite un semnal prin coloana vertebrală până la creier. Odată ce acest semnal este primit și persoana este pregătiră, vezica urinară se contractează, iar mușchiul exterior al sfincterului se relaxează. Doctorii nu sunt pe deplin siguri de ce oamenii tind să simtă ”chemarea naturii” în timpul perioadelor de anxietate, în mare parte pentru că nevoia de a face pipi este controlată de mulți factori, inclusiv de nervii măduvei spinării, creierului și emoțiilor tale.

În schimb, cercetătorii au două presupuneri destul de bune, care explică acest fenomen. Prima spune că atunci când ești agitat, corpul tău intră în modul „de luptă”. Acest răspuns tensionat, plin de adrenalină poate stimula nevoia de a te ușura. De asemenea, răspunsul de „luptă” poate mări producția de urină a rinichilor, spune Chi.

Chiar și așa, motivele care leagă acest răspuns de vezică nu sunt pe deplin înțelese. Se crede că sub stres, sistemul nervos central este activat pentru a funcționa la un nivel mai ridicat de sensibilitate, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai puțin pentru a activa refluxul.

Cealaltă idee spune că atunci când ești nervos, mușchii tăi sunt tensionați, iar unul din acești mușchi poate fi vezica urinară. Dacă ești agitat și simți nevoia de a merge la baie, dar nu ai niciuna prin preajmă, Chi recomandă să îți distragi atenția sau să faci exerciții de meditație pentru ați relaxa mintea și mușchii.

Citește și: