09 oct. 2017 | 08:45

Orice iPhone devine mai lent cu fiecare actualizare? Cât de adevărat e mitul

ACTUALITATE
Orice iPhone devine mai lent cu fiecare actualizare? Cât de adevărat e mitul

Cu fiecare lansare de iOS, un mit conform căruia Apple încetinește orice iPhone mai vechi face valuri în presă.

Toți utilizatorii de iDevice-uri au o problemă cu versiunile noi de iOS, mai ales cei care posedă un iPhone sau iPad mai vechi. Impresia generală este că un noul firmware îți face bătrânul aparat semnificativ mai lent și îți risipește bateria într-un timp record. Pornind de la aceste rapoarte online, s-a creat un mit conform căruia Apple face eforturi intenționate să încetinească vechile gadgeturi. Astfel, s-ar putea să fii predispus să-ți cumperi un nou iPhone la fiecare doi ani, chiar dacă poți rula iOS 11 pe un iPhone sau iPad din 2013.

Futuremark, compania responsabilă de unele dintre cele mai populare benchmark-uri, a decis să testeze respectivul mit printr-un test comparativ. În acest scop, în 2016 a început să colecteze rezultate de la o varietate foarte mare de modele de iPhone. În total, până în prezent, au fost adunate 100.000 de rezultate de la șapte versiuni diferite de iPhone.

După ce s-au comparat rezultatele și evoluția valorilor obținute în timp, concluzia a fost una singură. Toate modelele de iPhone s-au comportat similar de-a lungul anilor. Au existat mici variații, dar acelea s-au încadrat în standardele admise în industrie. În plus, dacă au existat situații particulare în care s-a observat o scădere a performanței, setul respectiv de circumstanțe a fost atât de particular încât un utilizator obișnuit nu s-ar lovi de el în scenariile de utilizare zilnică.

Concluzia experimentului a fost că, în contrast cu opinia generală din piață, Apple face, de fapt, o treabă surpinzător de bună la a menține performanța vechilor telefoane și în a oferi actualizări la intervale regulate pentru un număr mare de modele de iPhone. În altă ordine de idei, dacă ai un smartphone Apple și îl simți un pic mai lent după un upgrade, problemele ar putea fi cauzate de către aplicațiile pe care le ai instalate pe aparat și de volumul de date stocate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele