07 aug. 2017 | 08:21

Ca în Minority Report, americanii folosesc sisteme pentru prezicerea crimelor

ACTUALITATE
Ca în Minority Report, americanii folosesc sisteme pentru prezicerea crimelor

Încă de la difuzarea inițială a Minority Report, foarte mulți s-au întrebat dacă prezicerea crimelor va fi vreodată posibilă în realitate. Sistemul funcționează în Chicago.

Rata de criminalite la nivel global poate scădea semnificativ, dacă sunt folosiți algoritmi de inteligență artificială pentru prevenirea evenimentelor nefaste. Deși un astfel de scenariu pare absurd, atâta timp cât ai acces la un istoric al evenimentelor împărțite pe zone și ai în vedere toate persoanele care au fost arestate din acele zone și motivul din spate, fantasticul poate deveni realitate.

Poliția din Chicago a implementat de aproximativ jumătate de an un algoritm de prezicere a criminalității din 7th District, un cartier al orașului. Plecând de la informațiile obținute în trecut, echipaje de poliție au fost trimise preventiv în diferite zone în care era probabil să se întâmple un eveniment trist. Inițial, totul a părut o joacă, dar primul set de statistici a confirmat faptul că nu este deloc așa.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, în primele 7 luni din 2017, crimele au scăzut cu 33% după implementarea noului sistem, iar atentatele cu armă au fost mai puține cu 39%. În mod evident, eficiența implementării unui astfel de algoritm preventiv variază de la o zonă la altă. Chiar dacă saltul în bine nu a fost la același nivel peste tot, crimele au scăzut în toate cartierele din Chicago cu un procent între 9 și 18%, iar atentatele cu armă au fost mai puține cu 15 până la 29%.

La capitolul detalii tehnice, pentru atingerea performanței din 7th District, ofițerii au utilizat HunchLab. Respectivul program combină statisticile de criminalitate din zonă cu date socio-economie, informații despre vremea probabilă și locațiile afacerilor din zonă. Astfel, sunt șanse destul de mari să știi unde ar putea să aibă loc o crimă în viitorul apropiat. Rămâne să vedem dacă această scădere se va menține pe termen lung.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele