UltraHaptics: Noi solutii pentru interactiunea cu ecranele virtuale

UltraHaptics: Noi solutii pentru interactiunea cu ecranele virtuale

UltraHaptics este numele unei tehnologii create de o echipa de cercetatori de la Bristol University, care poate oferi feedback tactil chiar si pentru proiectii de imagine.

Minority-Report

Display-uri uriase sau tehnologii de proiectie pentru asa ceva avem. Lipsea pana acum o interfata care sa ofere un raspuns tactil, iar UltraHaptics pare sa fie solutia la aceasta problema.

Senzatia este apropiata de interactiunea cu un smartphone care vibreaza la atingerea ecranului. Tehnologia a fost creata plecand de la ideea senzorului de parcare de pe o masina. Emite ultrasunete catre obiectele aflate la o distanta relativ mica si apoi le citeste, estimand distanta pana la acestea. UltraHaptics creeaza un strat invizibil de vibratii care pot fi simtite de pielea umana atunci cand mana se afla in zona respectiva. Acest lucru permite primirea unui feedback atunci cand interactionezi cu oimagine proiectata, fie ea in aer sau pe o suprafata de sticla.

Ar putea exista o multime de intrebuintari pentru aceasta tehnologie, plecand de la ideea unor ecrane controlabile asemanatoare cu cele din Minority Report. Ar fi utile si pentru controlul sistemului de navigatie in masina in timp ce conduci, unde controlul nu trebuie facut neaparat chiar in fata display-ului GPS-ului, ci chiar in fata volanului. Sunt extrem de curios cat de avansata este la momentul actual aceasta tehnologie si cate alte intrebuintari ar mai putea avea.

Citește și:
Etichete: