11 mai 2017 | 08:07

Microsoft fuge de USB-C, iar un inginer al companiei ne explică motivul

ACTUALITATE
Microsoft fuge de USB-C, iar un inginer al companiei ne explică motivul

În timp ce majoritatea producătorilor importanți de sisteme au lansat PC-uri dotate cu porturi USB-C, Microsoft se sfiește să facă același lucru. Acum am aflat și motivul. 

Porturile USB-C sunt incredibil de fiabile și oferă un grad remarcabil de flexibilitate pe termen lung. Pot transmite o varietate foarte mare de tipuri de semnale. Facilitează transferul unei cantități mult mai mari de energie electrică. Mufele efective sunt reversibile și se pot conecta și deconecta mai ușor. Din punctul de vedere al celor de la Microsoft, aceste beneficii nu reușesc însă să contracereze deficitele noii interfețe.

În urmă cu câteva săptămâni, Microsoft a anunțat Surface Laptop. Respectivul ultra portabil era subțirel, finuț, foarte performant și destul de accesibil. În materialele de promovare, a fost detaliat ca fiind PC-ul viitorului. Avea însă o problemă, venea fără nici un port USB-C, în contextul în care Apple, HP, Dell sau Lenovo au cu toții sisteme cu această interfață pe piață. Pentru a pune paie pe foc, la scurt timp după lansarea Microsoft au apărut online imagini cu un prototip de Surface Laptop dotat cu acel port miraculos. Se pare însă că inginerii americani au decis că nu se justifică să fie prezent în versiunea finală a gadgetului.

Într-un interviu acordat celor de la The Verge, Pete Kyriacou a oferit un posibil argument pentru eliminarea portului USB-C de pe marginea viitorului laptop. Managerul general pe inginerie la Surface a explicat că noua interfață continuă să fie o sursă de stres pentru utilizatori, iar standardele variate nu fac decât să genereze confuzie.

,,Ce s-a întâmplat cu USB-C este că toate cablurile arată identic, dar încep să aibă abilități complet diferite. Asa că, până și pentru persoanele pricepute, se instaurează confuzia.” Ideea din spatele cuvintelor lui Pete Kyriacou are legătură cu faptul că cineva ar putea folosi un încărcător cu USB-C de la un alt gadget la un ipotetic Surface Laptop, crezând că sunt toate la fel, deoarerce mufa este identică. Sistemul ajunge să se încarce mai lent sau să manifeste alte probleme, iar utilizatorul ajunge în definitiv să dea vina pe Microsoft. Nu putem decât să așteptăm și să sperăm că într-un an sau doi, oficialii companiei vo reveni asupra deciziei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele