10 oct. 2017 | 21:00

Mașinile autonome vor vedea după colț, printr-un artificiu simplu

VIDEO ACTUALITATE

Mașinile autonome sunt pe lista priorităților multor companii, atât din tech, cât și din industra auto-moto. Până și laboratoare independente vor să le îmbunătățească.

Mașinile autonome în proporție de 100% nu vor ajunge prea curând pe străzile de la noi, dar o serie de artificii interesante dezvoltate pentru ele își vor găsi loc în autoturisme de top actuale. Cu un pic de noroc, pe respectiva listă de trucuri își va găsi loc și posibilitatea ca o mașină inteligentă să vadă după colț.

Un grup de cercetători de la MIT CSAIL a investit o cantitate semnificativă de timp pentru îmbunătățirea abilității autoturismelor autonome de a evita accidente. În acest scop, au creat o tehnologie ce facilitează detectarea obiectelor sau persoanelor care se află după colț. Deși ideea pare una futuristă, modul în care se va materializa este relativ simplu și lipsit de costuri absurde.

Mașinile autonome ale viitorului vor putea vedea după colț datorită analizării fluctuațiilor luminoase. Pornind de la această premisă, un computer poate să-și dea seama dacă după colț este o pisică sau o persoană prin prisma umbrei pe care o generează. În doar câteva momente, orice tip de impediment este identificat chiar dacă nu se află în aria vizuală directă a autovehiculului. Până și o pancardă pusă de o firmă de construcții pentru avertizare perturbă o sursă de lumină, iar efectul respectiv poate fi văzut după colț.

Masinile autonome vad după colț

În testele cercetătorilor responsabili de proiect, tehnologia dezvoltată in-house a generat rezultate impresionante. Nici măcar ploile puternice nu au influențat semnificativ eficiența algoritmului. Singura problemă depistată momentan este dată de lipsa luminii. În localitățile fără lumină pe străzi sau în zonele slab iluminate pe timpul nopții, mecanismul celor de la MIT nu face o treabă la fel de bună.

În orice caz, potențialul există, iar ideea este una foarte interesantă și fiabilă, mai ales că nu vine la pachet cu costuri absurde de implementare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele