Limbajul oamenilor este similar cu cel al maimuțelor
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2017/02/16683199_10211644819777854_1554427320_n.jpg)
Un nou studiu de tip darwinist a fost făcut, iar de data aceasta a avut ca scop deslușirea unuia dintre cele mai mari mistere ale omului: de unde a înățat să vorbească și cum a dobândit un vocabular atăt de vast.
Potrivit unui studiu recent, urangutanii au jucat un rol important în ceea ce numim noi astăzi limbă, fi ea română, engleză sau japoneză.
Cercetători ai Universității Durham, Marea Britanie, au analizat mii de așa-numite „săruturi chițăite” ale urangutanilor, zgomote care se formează similar cu cuvintele pe care le rostim noi, pentru a transmite diferite înțelesuri. Cercetările au concluzionat faptul că oamenii de demult au combinat sunetele rudimentare și au reușit să dezvolte un limbaj bazat pe consoane și vocale – sau ceea ce numim noi astăzi vocabular.
„Înclindăm să credem că poate cuvintele au evoluat de la un înaintaș îndepărtat pentru a trasmite un mesaj complex. Noi am folosit obiceiurile vocale standard ale urangutanilor ca pe o mașină a timpului – înapoi în vremurile când predecesorii noștri foloseau ceea ce urma să devină consoană și vocală”, spune co-autoarea studiului publicat, Andriano Reis e Lameira.
Primatele folosesc o gamă largă de sunete, iar unele dintre ele sunt auzite de celelalte maimute de la kilometri distanță, dar în momentul în care se află în aceeași proximitate, acestea scot un alt fel de zgomot, mult mai puternic.
Cercetătorii au ascultat mii de ore de „conversații” între urangutani și au ajuns la o concluzie care poate părea că are sens. Acestea au folosit „sărutul chițăit” în mod diferit pentru a exprima același lucru – exact cum oamenii pot folosi mai multe cuvinte (sinonime) pentru a transmite același lucru.
„Sărutul chițăit” este un sunet pe care maimuțele îl scot în momentul în care își apropie buzele una de cealaltă. Sunetul care reiese, chiar dacă va părea greu de crezut, este echivalentul consoanelor și vocalelor pe care le folosesc oamenii în vorbire. La fel ca la oameni, nici maimuțele nu au nevoie de voce pentru a scoate sunetele (sau consoanele), deoarece pentru a le rosti e nevoie doar de limbă, buze și maxilar.