04 apr. 2017 | 15:26

Lentilele inteligente îți vor putea spune dacă suferi de vreo afecțiune

ȘTIINȚĂ
Lentilele inteligente îți vor putea spune dacă suferi de vreo afecțiune

Lentilele inteligente nu sunt un concept tocmai nou, dar acestea prezintă mai nou utilități în domeniul medicinei, putând detecta în timp real nivelul de zahăr din sânge, dar și dacă este ceva în neregulă cu organele din corpul tău.

Prin folosirea tehnologiei care se află la baza tranzistorilor ultrasubțiri, cercetătorii de la Universitatea Oregon ne aduc mai aproape de o lume în care medicina devine ușor de accesat. Aceștia au dezvoltat un biosenzor transparent care, adăugat lentilelor de contact, poate fi folosit pentru a detecta simptomele unui amalgam de afecțiuni, conform Gizmodo.

În prezent, un prototip testat în laborator poate detecta doar nivelul glucozei din organism, însă, în viitor, echipa de cercetători susține că dispozitivul va putea detecta cu succes alte condiții medicale, poate chiar și cancerul. Deși vor mai trece câțiva ani până când vom putea achiziționa fără probleme lentile inteligente de pe rafturile farmaciilor, tehnologia necesară conceperii acestui dispozitiv non-invaziv de diagnosticare există și este folosită deja.

Pentru a realiza prototipul acestor lentile de contact, specialiștii au fabricat un biosenzor care conține o folie transparentă de tranzistori IGZO și o enzimă care catalizează oxidarea glucozei. Practic, atunci când acest senzor intră în contact cu glucoza, enzima oxidează zahărul din sânge. Acest lucru cauzează o schimbare în nivelul pH-ului și determină schimbări în curentul electric care trece prin tranzistorii IGZO.

Cercetătorii susțin că mai mult de 2,500 de biosenzori ar putea fi introduși pe o lentilă de contact, fiecare dintre aceștia fiind construit cu scopul de a măsura o altă funcție a corpului.

Cu o soluție asemănătoare a venit și Google în 2014, conceptul propus de cercetătorii de la Universitatea din Oregon fiind destul de asemănător.

Senzorul se află încă în faza de dezvoltare și trebuie să fie atașat unei lentile de contact. Versiunea finală a acestui dispozitiv va putea transmite date prin frecvențe radio către un receptor. Ca un bonus, lentilele inteligente vor putea fi alimentate pe baza acestor semnale radio, ceea ce înseamnă că ele vor putea funcționa wireless.

Cercetătorii își propun să înceapă să-și testeze lentilele inteligente pe animale în următorul an, iar prețul de achiziționare al acestora se preconizează a fi destul de accesibil.