30 apr. 2016 | 14:42

Lentilele inteligente de la Google vor fi introduse în ochii utilizatorului

ACTUALITATE
Lentilele inteligente de la Google vor fi introduse în ochii utilizatorului

În 2014, Google a depus un brevet pentru o pereche de lentile inteligente, capabile să măsoare în timp real nivelul de zahăr din sânge și venind astfel în ajutorul celor care suferă de diabet zaharat.

La vremea aceea, se credea că e doar o strategie prin care Google încearcă să atragă atenția asupra subsidiarei sale din domeniul sănătății. Nu știm dacă acel plan a fost lăsat baltă sau nu, dar se pare că gigantul tech testează alte lentile experimentale, care nu au același scop nobil, dar sunt tot revoluționare. Dispozitivul intra-ocular ar fi injectat în cavitatea globului ocular al subiectului, odată ce lentila naturală e înlăturată. Aparent, acest implant te transformă într-un Adam Jensen în carne și oase.

Dispozitivul include lentile electronice, senzori, un receiver, sistem de stocare și alimentare electrică. Patentul poate fi văzut aici și explică procedura de instalare. Vorbește și despre o antenă care furnizează energie și îi permite dispozitivului să funcționeze wireless, pentru că, să recunoaștem: nu e chiar accesibil să introduci o baterie AA într-un dispozitiv atât de mic.

Este menționat și un dispozitiv extern, care se conectează la globul ocular și ar avea rolul de a extinde mulțimea aplicațiilor lentilelor. Poate că alterarea fizică a ochiului uman sună ca o prodedură periculoasă și nu tocmai dorită, dar procesul nu e similar LASIK sau altor operații care alterează lentila pacientului pentru a-i schimba vederea.

De asemenea, și Samsung lucrează la realizarea unor lentile de contact inteligente cu cameră integrată, adică cu un senzor video pentru a filma ceea ce vede ochiul. Lentilele de contact dispun de o antenă pentru a fi sincronizate cu smartphone-ul, acesta fiind cel care face prelucrarea și gestionarea informațiilor. Lentilele integrează, de asemenea, senzori de mișcare. Practic, lentilele de contact inteligente ale celor de la Samsung dispun de o cameră, senzori de mișcare, un transmițător și un ecran capabil să afișeze o interfață interactivă, utilizatorul controlând gadget-ul prin simple clipiri.