Kill și Yank este o alternativă utilă la Copy și Paste pe Mac

Kill și Yank este o alternativă utilă la Copy și Paste pe Mac
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
11:00 11.03.2017

Nu este deloc complicat să copiezi un text folosind copy și paste, dar pe sistemele Apple există o alternativă utilă intitulată Kill și Yank.

De câteva decenii, utilizatorii de PC-uri au folosit cut, copy și paste pentru a copia sau muta o bucată de text dintr-o parte în alta. Acest sistem este atât de înrădăcinat în mentalul colectiv, încât persoanele care nu au nici cea mai vagă noțiune de limba engleză folosesc în mod uzual respectivii termeni. Mai mult decât atât, odată cu apariția smartphone-urilor, am ajuns să facem copy – paste pe mobile și pare greu de crezut că a existat vreodată o alternativă fiabilă pentru aceste operațiuni. Aproape șocant este faptul că respectiva alternativă continuă să fie prezentă în sistemele de operare create de Apple și vine cu câteva avantaje.

Funcția intitulată Kill și Yank a fost prima oară introdusă în Emac-uri. Acestea sunt niște editoare de text clasice definite printr-un nivel sporit de flexibilitate. În principiu, Emac-urile au făcut valuri pe computerele cu Linux și Unix, iar la momentul lansării includeau aproximativ 2000 de comenzi. Printre ele se numărău Kill și Yank. Deși este vorba de niște scurtături de taste pe care nu le găsiți în nici un meniu, Kill și Yank continuă să funcționeze chiar și în cea mai recentă versiune de macOS Sierra. 

Pentru a folosi comanda Kill, selectați o bucată de text în orice editor de documente sau într-un browser și apăsați pe CTRL + K. Yank se utilizează prin intermediul comenzii CTRL + Y. Ca și principiu de funcționare, Kill este echivalentul pentru Cut, iar Yank este echivalentul pentru Paste. Principial, pot fi folosite simultan atât Kill și Yank, cât și cut și paste, pe ideea în care aveți două clipboard-uri în care puteți salva conținut digital.

Din punctul meu de vedere, partea fascinantă ce ține de utilizarea comenzii Kill are legătură cu apelarea ei când nu selectați un text. Practic, dacă poziționezi cursorul în mijlocul unui paragraf și apeși pe CTRL + K, tot textul până la finele paragrafului din acel punct va fi decupat pentru a fi lipit ulterior în altă parte. Ca o notă suplimentară, nu uitați că pentru Copy și Paste se folosesc CMD + C și CMD + V pe Mac, în timp ce Kill și Yank sunt apelate prin tastele CTRL + K și CTRL + Y.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: