iPhone X: preț, specificații și cele mai mari schimbări pentru un iPhone [VIDEO]
iPhone X a fost prezentat oficial. Apple a făcut cele mai mari schimbări din ultimii trei ani și asta se vede în produsul final.
iPhone X a fost arătat oficial publicului și vine cu noutăți dintre cele mai interesante. iPhone 8, așa cum era cunoscut iPhone X înaintea evenimentului din 12 septembrie, vine cu un design diferit de tot ce-a făcut Apple în ultimii 10 ani de când produce telefoane. Ecranul este imens, de 5,8 inci în diagonală (2436 x 1125 pixeli). Raportat la dimensiunile telefonului pare mare, dar e confortabil de ținut în mână și a trecut la tehnologia Super Retina Display, după un deceniu de LCD. Este certificat HDR, are un contrast de un milion la unu și o acuratețe deosebită a culorilor. Aparent, este cu mult peste un OLED tradițional.
iPhone X (citit „iPhone Ten” sau „iPhone 10”) are o autonomie cu două ore mai mare decât iPhone 7. Este disponibil la precomandă din 27 octombrie. Vei putea cumpăra iPhone X din 3 noiembrie, din magazine.
iPhone X folosește un cip A11 Bionic cu procesor neural și șase nuclee, fabricat de compania TSMC din Taiwan, construit pe 10nm. Are o cantitate necunoscută de memorie RAM și un coprocesor de mișcare denumit M10. Spațiul de stocare începe de la 64GB, iar prețul pentru acest model va fi de 1.000 de dolari. A doua variantă de 256GB va costa 1.150 de dolari.
iPhone X: camerele foto și scanarea facială
Când vine vorba de imagistică, iPhone X vine cu două camere pe spate, cu câte 12 megapixeli fiecare și cu stabilizare optică de imagine, iar pe față, pentru selfie-uri, este o cameră de 7MP. Are un bliț cu patru LED-uri individuale. Filmează 4K cu 60 de cadre pe secundă, iar în slow motion ajunge până la 240 fps la rezoluție full HD. De asemenea, Apple vede în iPhone X un telefon excelent pentru realitate augmentată, cu aplicații dedicate și un hardware care să țină pasul cu software-ul.
Camera frontală pentru selfie-uri este capabilă de fotografii în mod Portret, cu blurare a fundalului. Rezoluția este de 7 megapixeli.
iPhone X vine fără butonul Home, unde a fost integrat senzorul Touch ID de scanare a amprentei. Propune însă Face ID, ca să deblochezi telefonul cu scanarea feței. Deși pe Android n-a avut mare succes, iar Samsung a trecut mai nou și la scanarea irisului, Apple crede că tehnologia de pe iPhone X este mai bună și se bazează mult pe scanarea 3D a unei fețe, cu cameră TrueDepth și cameră cu infraroșu. Vom afla cât de eficientă e după primele teste.
Aparent, nu contează iluminarea din cameră, dacă ai barbă, dacă porți ochelari, pălărie sau orice altceva. Nici măcar măștile create special pentru a păcăli Face ID, aparent, nu funcționează. Probabilitatea ca Face ID să fie păcălit este de un milion la unu. Face ID poate fi folosit pentru efectuarea de plăți.
iPhone X: încărcare wireless
O modificare importantă care vine odată cu iPhone X ține însă mai mult de iOS 11. Bara de notificări cu care te-ai obișnuit de la versiunile precedente e modificată. Astfel, ai în partea stângă ora și în dreapta vor fi semnalul GSM, localizarea, semnalul WiFi și energia rămasă în baterie. Și pentru că pe iPhone X, dată fiind forma ecranului, nu e suficient spațiu pentru toate pictogramele, atunci când apare una nouă, le înlocuiește temporar pe celelalte, cum se întâmplă când bagi telefonul la încărcat.
Ca bonus, iPhone X beneficiază de încărcare wireless, tehnologie introdusă prima dată de Palm Pre în 2009, reluată de Nokia în 2012 și popularizată de Samsung în ultimii ani. Compatibil cu standardul Qi, iPhone X este compatibil cu majoritatea încărcătoarelor de pe piață. Apple a anunțat și AirPower, un gadget pe care ai putea încărca toate dispozitivele sale.
iPhone X fără buton Home: cum vei interacționa cu telefonul
iPhone X, după cum ziceam mai sus, nu mai are buton Home, implicit nici scanner de amprentă, dar Apple a mutat butonul Power, care suportă diverse gesturi, ca sa interacționezi mai ușor cu conținutul din telefon. De exemplu, poți apăsa și ține apăsat pe butonul lateral de pe iPhone X ca să activezi Siri sau poți apăsa de două ori ca să lansezi o aplicație ca Apple Pay.
De asemenea, în interfață vei folosi destul de des gesturi. Așa vei trece prin aplicații, vei ajunge pe Home și vei schimba între aplicații.
Și nu în ultimul rând, iPhone X vine cu animoji, adică emoji-uri animate. Sunt utile sau nu? Depinde de tine și cum le vei folosi, dar opțiunile pentru iMessage din urmă cu un an au fost destul de populare, astfel că se poate ca și această funcționalitate să aibă succes. iPhone X vine cu Animoji, o serie de emoticoane animate care îți transpun în fețe de animale animate mimica feței. Acestea pot fi folosite în iMessage și toate celelalte aplicații de chat.
Despre celelalte telefoane anunțate de Apple, poți citi aici. E vorba de iPhone 8 și iPhone 8 Plus, care vin pe formatul deja consacrat de 4,7 inci și 5,5 inci.