Cum modifici permisiuni pe iPhone și de ce e important s-o faci

Dacă nu ai fost atent când ai rulat prima oară un program pe iPhone, ar fi bine să ai în vedere cum modifici permisiunile aplicațiilor.

Cei de la Apple au fost dintotdeauna lăudați pentru modul foarte eficient în care au implementat permisiunile pentru aplicațiile instalate. În timp ce pe Android trebuia să-ți dai acordul pentru o listă stufoasă de permisiuni când instalai un program, pe iDevice-uri trebuia să accepți o permisiune când aceea era necesară in-app. Astfel, dacă instalai OLX și nu postai niciodată un anuț, acel program nu avea nevoie să-ți acceseze camera sau fotografiile. În cazul WhatsApp, dacă nu voiai să salvezi fotografiile sau clipurile primite, din nou, nu trebuia să accepți ca aplicația de chat să-ți acceseze Galeria.

În definitiv, permisiunile aplicațiilor pe care le instalezi pe mobil țin de confortul psihologic al utilizatorului. Deși s-ar putea să nu întâmpini nici un fel de problemă de funcționare dacă vei accepta permisiunile cerute de fiecare dată, ar fi recomandabil să nu faci acest gest. În plus, există riscul ca anumite aplicații mai obscure să vină la pachet cu vulnerabilități și, pentru că ai permis accesul unui program la galeria ta foto, s-ar putea să-ți ajungă imaginile pe internet fără să-ți dai seama.

Trecând însă peste lucrurile negative care se pot petrece pentru că nu ai fost atent la permisiuni, un alt detaliu este mai important decât atât. Prin doar câțiva pași simpli, poți învăța cum modifici permisiunile la iPhone pentru aplicațiile instalate anterior. Astfel, poți, de exemplu, să alegi ca Uber sau Waze să-ți acceseze locația doar când folosește acele programe, nu în permanență.

Pentru a modifica permisiunile aplicațiilor de pe iPhone, intră în Configurări sau Settings la secțiunea Privacy sau Intimitate. Aici, vei găsi o listă cu diverse componente ale iOS sau funcții din iPhone. Dacă faci un tap pe Servicii de localizare, vei vedea toate aplicațiile de pe mobil care ți-au cerut accesul la locație de-a lungul timpului. Alege una dintre ele și bifează Niciodată, La utilizarea aplicației sau Întotdeauna. Ține doar de tine cu care parametru ești confortabil în orice moment.

Revino la secțiunea Intimitate și intră pe rând la Contacte, Calendar, Poze, Cameră etc. În fiecare dintre acele meniuri vei vedea programe care au permisiunea să-ți acceseze informații din telefon cu acordul tău exprimat în prealabil. Tot de acolo le poți tăia accesul. Sunt suficiente doar câteva bife și s-ar putea să dormi mai liniștit.

Alexandru Puiu
12:33 04.11.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video