Cum te pot spiona aplicațiile de iPhone fără să-ți dai seama

Cum te pot spiona aplicațiile de iPhone fără să-ți dai seama

O nouă vulnerabilitate din iOS demonstrează modul în care mai orice aplicație te poate spiona fără să îți dai seama de asta.

Apple ar trebui să-și schimbe cât mai repede modul în care aplicațiile de iPhone primesc acces la cameră, după ce un cercetător în securitate a demonstrat cum acestea pot face fotografii și videoclipuri fără ca utilizatorul să știe. Felix Krause, care lucrează la Google, a creat o aplicație de iOS care fotografia utilizatorul o dată pe secundă, iar apoi trimitea mai departe imaginile fără vreun semn că se întâmplă ceva.

Atunci când o aplicație vrea să acceseze camera, îți va cere permisiunea, iar odată oferită, aceasta rămâne activă dacă nu o dezactivezi manual. În plus, permisiunile din iOS nu diferențiază între camera din față și cea din spate. Sistemul de permisiuni nu are o problemă, funcționând așa cum a intenționat Apple, dar Krause spune că aplicațiile malițioase pot folosi permisiunea de cameră pentru a înregistra utilizatorii.

Cercetătorul este de părere că Apple ar trebui să introducă un sistem de permisiuni temporare, sau ssă ofere un sistem de avertizare pe iPhone care să-i anunțe pe utilizatori dacă sunt înregistrați sau fotografiați. Deși sunt puține exemple de aplicații care fac asta, Krause spune că e destul de ușor să maschezi un asemenea comportament și să fentezi procesul de aprobare al Apple.

Utilizatorii de Facebook au declarat, în repetate rânduri, că rețeaua socială le ascultă în secret conversațiile pentru a le servi reclame mai potrivite, însă compania a negat acuzațiile. Alții și-au acoperit camerele de pe laptopuri pentru a nu fi spionați, iar între aceștia se numără chiar și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Citește și:
Etichete: