CIA a spionat până și agențiile guvernamentale partenere

CIA a spionat până și agențiile guvernamentale partenere

Cei de la Wikileaks au oferit o mulțime de informații despre uneltele CIA pentru spionaj, iar acum aceștia arată că agenția își spiona chiar și partenerii.

Noile documente publicate de Wikileaks dezvăluie un proiect secret prin care erau obținute date cu ajutorul unui serviciu de suport tehnic, acțiunile fiind desfășurate încă din 2009.

Programul ExpressLane era creat pentru a funcționa alături de un sistem de colectare biometrică, pe care CIA îl oferă agențiilor partenere. În teorie, partenerii oferă CIA acces la anumite date, dar dacă aceștia păstrează respectivele date, ExpressLane oferă agenției o modalitate de a le extrage fără știrea cuiva.

ExpressLane este camuflat ca un update de software livrat personal de către tehnicieni CIA. Programul extrage datele sistemului pe un stick USB, iar agenții pot apoi să examineze dacă agențiile țintă nu livrează toate informațiile. Dacă partenerii refuză update-ul, există un ”întrerupător” care permite agenților să închidă complet sistemul după o anumită perioadă, astfel că un tehnician trebuie să vină și să ”rezolve” problema.

Nu e foarte clar cine sunt acești parteneri. Wikileaks susține că programul a fost folosit îndeosebi împotriva agențiilor americane, cum ar fi FBI sau Departamentul de Securitate Internă al SUA, deși țintele sunt destul de neclare din documente. Deoarece CIA nu menține o bază de date biometrică importantă pe cont propriu, e neclar și motivul pentru care aceștia ar fi vrut astfel de date.

Cu toate acestea, este încă un exemplu care ne arată ce metode folosește CIA pentru a obține acces la date confidențiale, iar Wikileaks continuă să publice uneltele de hacking ale agenției, în cadrul proiectului Vault 7, pentru a arăta publicului cât de sofisticate sunt tehnicile de spionaj.

Citește și:
Sursa: theverge.com