10 nov. 2017 | 15:37

Intel ia cel mai bun om de la AMD ca să-și facă grafică mai bună

ACTUALITATE
Intel ia cel mai bun om de la AMD ca să-și facă grafică mai bună

AMD a dat lovitura cu procesorul Ryzen, dar acum pierde un om important din zona de grafică, care a ales Intel.

Raja Koduri a anunțat în septembrie că va lua o pauza după lansarea Vega și se va întoarce la AMD pe aceeași poziție în perioada decembrie sau ianuarie. În acest timp au existat numeroase zvonuri în legătură cu pauza și ar fi fost considerată mai mult o plecare definitivă de la AMD. Zvonurile s-au adeverit, iar Raja Koduri a părăsit divizia Radeon Technologies.

Viitorul său profesional e la Intel, unde va fi vicepreședinte senior și se va ocupa de Core și Visual Computing, divizii care vor ținti spre dezvoltarea Intel în zona de grafică. Koduri ar trebui să supervizeze crearea unei soluții grafice pentru un cip SoC al Intel pentru viitoare computere ultraportabile.

Raja Koduri a reprezentat o figură importantă în istoria AMD pentru divizia de grafică, dar și pentru ATI. Raja Koduri a lucrat încă din 2001 la ATI, companie care a fost ulterior achiziționată de către AMD în 2006. Acesta a lucrat până în 2009 când a plecat de la AMD să lucreze ca director de arhitecturi grafice la Apple. În acest timp, Apple a folosit în calculatoarele sale componente grafice de la AMD.

În 2013, Raja Koduri a revenit la AMD ca vicepreședinte la divizia Visual Computing, iar în 2015 a fost promovat ca director executiv la Radeon (divizia de plăci video de la AMD). Condițiile AMD, mai ales în ceea ce privește divizia de grafică, nu au fost cele mai bune, iar în ultima perioadă AMD s-a descurcat cu greu să concureze cu Nvidia. După lansarea arhitecturii Maxwell, AMD a încercat să țină pasul.

Seria RX 400 de la AMD a reprezentat o alternativă foarte bună pe segmentul mid-end, dar, în ceea ce privește segmentul high-end sau enthusiast, AMD nu a putut oferi ceva suficient de performant pentru a concura cu NVIDIA. Acest deficit a existat și pe seria RX 500 care a adus aceeași arhitectură, dar cu frecvențe ușor mărite.

Autor: Alexandru Ghinea