REVIEW: Allview X4 Soul Infinity – Acel telefon cu asistent digital în română
Allview X4 Soul Infinity a fost promovat picătură cu picătură înainte de lansare. Acum e oficial și vine cu asistent digital care știe română.
[related]
Allview X4 Soul Infinity vine în două versiuni, apoi mai vine în patru versiuni. Să clarific: există versiunea simplă și Plus. X4 Soul Infinity Plus este telefonul high-end vândut sub marca locală Allview. Apoi, sunt patru modele cu hardware diferit, pe care le identifici în funcție de litera din nume. Astfel, ai Allview X4 Soul Infinity L, S, N și Z.
Am folosit timp de-o săptămână modelul N, adică Nice. Și este „nice“, când te uiți prima dată la el și când vezi cum se reflectă lumina de pe spate. Cel puțin la nivel vizual compania Visual Fan a făcut o treabă bună. Mai important e însă ecranul, unul de 5,7 inci la rezoluție 1.440 x 720 pixeli și cu raport de aspect, dacă nu era evident din rezoluție, de 18:9. Adică, este un telefon care se încadrează în norma acestui an.
Ca hardware, Allview X4 Soul Infinity N are un procesor MediaTek cu opt nuclee, 4GB de memorie RAM și un spațiu de stocare de 32GB pe care îl poți extinde cu un microSD de până la 128GB. Bateria este de 3.000 mAh, iar camera foto este de 16 megapixeli cu f/1.8. Pe față este una de 8MP cu f/2.
Allview X4 Soul Infinity N va fi disponibil din 17 octombrie la un preț de 1.400 de lei. E disponibil pe site-ul Allview.
O să ții minte Allview X4 Soul Infinity pentru AVI
Mare parte din promovarea acestui telefon a fost bazată pe AVI. Este un acronim de la Asistent Virtual Inteligent și compania susține că este dezvoltat în România, pentru români. Firesc, cu acesta am și început folosirea telefonului. Până și interfața telefonului, care are un Android fără modificări majore, are în centru pictograma de la AVI între alte patru aplicații.
Apeși, configurezi, deschizi lista cu comenzi și vezi la ce se „pricepe“. Nu „știe“ foarte multe, dar promisiunea este că va fi mai bun pe viitor, va fi actualizat constant. Deocamdată, poți să-i spui să sune pe cineva, să trimită un mesaj sau să-ți deschidă navigația către un loc dorit de tine. De asemenea, oprește Bluetooth-ul și WiFi-ul, iar ca aplicații poate să deschidă camera foto și să îți caute ceva pe Google. Ca bonus, mai poți fixa și o alarmă, dar este, de fapt, un reminder în calendar.
[readmore]
AVI este un văr mai îndepărtat și mai puțin priceput decât Siri, Cortana sau Assistant de la Google. Este cam la același nivel cu Bixby, doar că acesta din urmă habar n-are română și, probabil, nici unde e România. După săptămâna mea cu Allview X4 Soul Infinity pot spera doar că actualizările nu vor întârzia să apară și că AVI va deveni mai bun.
Deocamdată, te poți bucura că suni „hands free“ pe cineva și că poți porni navigația. Am încercat să trimit și mesaje, doar că nu înțelege foarte bine cum să scrie. Astfel, diacriticele sunt străine de ele (dar voi presupune că nu foarte mulți le folosesc) și nici semnele de punctuație, cum ar fi semnul întrebării.
Interacțiune este însă naturală și vocea nu este atât de robotică pe cât mă așteptam. Ar fi interesant dacă Allview, cu acest AVI și acest telefon, reușește să creeze o piață pentru asistenți digitali, mai ales că România este ignorată, în mare parte, de toți cei mari din industrie.
Allview X4 Soul Infinity are o cameră cu mulți megapixeli
Camera este de 16 megapixeli, ai posibilitatea să activezi o funcție de stabilizare și ai crede că se va descurca onorabil. Onorabil se și descurcă, dar fără să fie loc de laude aici. Deși rulează Android Nougat, aplicația este învechită și optimizarea cu hardware-ul nu este la cel mai ridicat nivel. Nu este însă atât de rău după o vreme, că te obișnuiești cu ce poate și ce nu poate, în ce situații să controlezi mai bine lumina și cum să scoți cadre decente. Ar fi binevenită o actualizare care să corecteze puțin culorile, că acum par șterse și cam lipsite de viață.
Poți fotografia continuu 40 de cadre și poți seta raportul de aspect, iar dacă vrei să-ți bagi și fața în poza unui peisaj, poți face asta cu modul „picture-in-picture“. Nu lipsesc filtrele și modul panoramă și poți seta balansul de alb. Altfel, este o aplicație austeră așa cum Android a obișnuit până acum și cred că, pe viitoarele telefoane Allview, accentul ar trebui să fie și pe o aplicație optimizată pentru dispozitiv.
Mai jos vezi câteva poze realizate cu Allview X4 Soul Infinity.
Caracteristicile premium pe care le are Allview X4 Soul Infinity
Ecranul mai îngust, așa cum a fost tendința anului, îl face un telefon mai plăcut de folosit. De asemenea, este puțin curbat spre margini și gesturile de swipe sunt mai plăcute. De spate am zis deja, este într-o culoare care-și schimbă nuanța în funcție de cum bate lumina. Și are port USB-C. Poate nu mai pare mare noutate, dar încă sunt companii care lansează cu microUSB.
În utilizarea de zi cu zi, cu 4GB de memorie RAM și cu un procesor decent, telefonul este rezonabil. Este un Android care nu te enervează prin aplicații în plus și degeaba, iar autonomia este bună, mai ales că bateria e mare și rezoluția ecranului nu-i mare consumator. Ultima caracteristică prin care poate fi poziționat puțin mai sus telefonul, față de e așteptări ai avea, este scannerul de amprentă, care îți asigură mai bine telefonul și face mai rapidă activarea lui.
Are și două sloturi de SIM și pe ambele funcționează conectivitatea 4G. Aici trebuie să ții cont însă că unul dintre ele este microSIM, așa că vei avea nevoie de adaptor, dacă vii de la nanoSIM.
Ultimele cuvinte despre Allview X4 Soul Infinity
Așa cum a început review-ul, telefonul acesta e despre AVI. Dat fiind că e deja gândit să îi fie ușor unui român să interacționeze cu el, ar putea fi un „selling point“ important pe viitor. Tot ce contează acum e evoluția acestui program în următorii ani. Este un beta și se simte pe alocuri, mai ales în capabilități – e o listă destul de mică.
Allview X4 Soul Infinity, prin toate cele patru versiuni în care vine, mi se pare că este un telefon care va seta o direcție pentru viitoarele produse. În loc să fie mai multe, cu mai multe nume, va fi doar unul cu un factor diferențiator, ca să știi ce hardware alegi. Prețul începe de la 1.000 de lei, pentru cel mai ieftin, și ajunge la 1.450 de lei pentru cel mai bun. Acest N este penultimul din „lanțul trofic“.
După ce treci de AVI, principalele lui avantaje rămân ecranul alungit, care îl face să fie mai ușor de folosit, deși are 5,7 inci, scannerul de amprente și că, per total, arată mai mult premium, decât telefon „de buget“, ca modele precedente ale companiei.