PREVIEW: Huawei Mate 10 Pro – Acesta nu este un telefon

ACTUALITATE
PREVIEW: Huawei Mate 10 Pro - Acesta nu este un telefon
16 oct. 2017 | 16:00

Huawei Mate 10 Pro e oficial de azi. Are un nume similar altor telefoane produse de Huawei, dar e puțin mai mult decât restul modelelor.

[related]

Huawei Mate 10 Pro a fost prezentat oficial pe 16 octombrie, în Germania. Este încă un pas din partea companiei de-a spune că este una globală și-și susține crezul acesta prin centre de design, dezvoltare software sau cercetare în diverse țări și orașe din lume. Aproximativ 10% din bani se duc în cercetare și dezvoltare, iar când vezi acest telefon îți dai seama de ce.

De fapt, Huawei Mate 10 Pro nu este un telefon. Așa vrea Huawei să-i spună și să crezi. Este o „mașinărie inteligentă“. Desigur, poți spune că sunt cuvinte de marketing, dar îți arată și că altcineva nu mai era acolo să spună același lucru despre produsul său. Așa, și toată „inteligența“ asta e bazată pe procesor: Kirin 970. De fapt, spre deosebire de alte produse, importanța Mate 10 Pro începe din interior spre exterior.

La exterior ai o carcasă cu margine din metal, cu spate din sticlă curbat pe două axe, o dungă de vopsea de nuanță diferită în zona camerelor și, desigur, două camere foto. Sub ele este un scanner de amprentă. Camerele poartă brandul Leica și specificații care ar face invidios orice alt smartphone: 20 de megapixeli pe senzor monocrom cu f/1.6 și 12 megapixeli pe senzor RGB tot cu f/1.6. Practic, Huawei Mate 10 Pro a reușit ca până la finalul anului LG V30 să pară deja depășit, deși încă n-a ajuns pe piață.

Apoi, trebuie să vezi fața acestui dispozitiv. Huawei Mate 10 Pro are un ecran de 6 inci cu raport de aspect 18:9 care se întinde pe aproape toată fața. I-au spus FullView, iar panoul este un OLED care aduce și HDR10 pe acest smartphone. Rezoluția este de 2.160 x 1.080 pixeli și telefonul nu e mai mare, per total, decât unul de 5,5 inci din urmă cu, să zicem, șase inci ai lui. După toate astea, Huawei a venit cu multe promisiuni.

Huawei Mate 10 Pro va rezolva cu hardware „inteligent“ limitările fizice

Oricâte laude vei auzi despre Kirin 970, procesorul din noul telefon Huawei, să știi că nu este o întâmplare. Este un procesor cu 10 ani în spate, de-a lungul cărora au fost modele execrabile, care mâncau din baterie cum mănâncă focul dintr-o casă de lemn. Abia în ultimii doi ani s-au mai schimbat lucrurile. De fapt, din 2015, odată cu Huawei Mate S, au început să se schimbe cu adevărat lucrurile pentru acest producător.

Acum, chiar și în 2017, e firesc că nu vei avea poze ca de DSLR dintr-un senzor cât un sfert de unghie. Pentru a trece peste legile fizicii, Huawei a apelat la procesor și a încercat să-l „învețe“ să prevadă și să intuiască. Recunoașterea vocală a fost îmbunătățită până la 90%, cu reducerea zgomotului de fundal, iar pozele vor ieși mai bine, pentru că Huawei a trecut prin analiza algoritmilor peste 100 de milioane de imagini din care să înțeleagă tipare în instantaneele pe care le surprind utilizatorii.

Huawei Mate 10 Pro vine cu multe promisiuni și una dintre ele este că se va descurca mai bine în situații în care alte telefoane eșuează. Acele milioane de imagini analizate ar trebui să contribuie la setarea automată pentru fiecare cadru, astfel încât să nu ratezi chiar dacă subiectul se mișcă, chiar dacă nu știi cum să tragi un apus sau dacă nu știi cum să reglezi camera pentru poze noaptea. Telefonul, per total, ar fi capabil să izoleze mai bine subiecți și să blureze fundalul și ar putea izola culori și să le amplifice.

Toate acestea sunt posibile cu Kirin 970, un procesor cu opt nuclee și o unitate NPU (Neural Network Processing Unit). Spre deosebire de iPhone X, cu A11 Bionic și procesare neurală pentru recunoaștere facială, Huawei susține că deschide procesorul oricui e interesat să-l folosească. Va oferi un SDK pentru AI, iar EMUI îi va folosi din plin caracteristicile. În viitor, va suporta și standardul de programare din Android.

Am zis de poze, pentru că acolo vezi cel mai bine când produsul e bun sau prost, dar nu se oprește aici. A colaborat cu Microsoft pentru a face traducere prin NPU, în aplicația Translator, aplicațiile de realitate augmentată ar putea fi susținute de AI, iar gamingul, ei bine, și acesta se poate schimba mult. Realitatea e însă că nu vei simți „inteligența artificială“ în viața de zi cu zi, dar poate fi percepută prin beneficii: un telefon care nu devine mai lent după șase luni, poze realizate pe auto, care n-arată dezastru, viteză în scanarea datelor biometrice (amprenta), și multe alte aplicații ar ar urma să fie dezvoltate.

Huawei Mate 10 Pro trece la EMUI 8

Ziceam mai sus că acest telefon e despre multe promisiuni și multă inteligență. E, dacă reușește să-l livreze la timp pe piață și dacă nu va avea probleme, unul care se va distanța încă puțin de Samsung și Apple și va avea, totodată, o strategie mai clară ca niciodată pentru Huawei. Și strategia începe și de la software: EMUI 8.

Huawei, pentru Mate 10 Pro, trece direct la EMUI 8 și uită de 6 și 7, pentru că a vrut să potrivească versiunea interfeței cu numerele Android. Astfel, vine cu Oreo și cu câteva opțiuni de la Huawei, cum ar fi un split screen special: dacă vizionezi un video și vine mesaj, îl poți afișa în split screen și videoul merge mai departe. Are și mod landscape ca pe iPhone 8 Plus. Cam era nevoie de așa ceva pe-un ecran de 6 inci și aplicațiile vor fi afișate cu opțiuni suplimentare.

De asemenea, pentru că e vorba de un ecran imens, Huawei introduce și un „floating navigation dock“. Altfel spus, e un buton digital pe care, prin apăsare și gesturi, ai opțiunil Home, Back, App Switching de pe Android. Și cel mai util lucru va fi opțiunea de-a conecta telefonul la un monitor și să-l transformi într-un PC foarte portabil.

Ideea nu e nouă, o să zici că e copiată de la Samsung, dar nu-i adevărat. Ideea a venit, de fapt, de la Canonical, care face Ubuntu, și n-a reușit s-o transpună într-un proiect serios. Apoi, Microsoft a încercat să creeze Continuum și a renunțat. Acum, Mate 10 Pro primește așa ceva. Îți trebuie un cablu USB-C to HDMI și, pentru că suportă dual Bluetooh, poți conecta o tastatură și un mouse.

Huawei Mate 10 Pro vine și cu încărcare rapidă – până la 58% în 30 de minute -, promisiunea unui management mai bun al consumului, care să ducă până la două zile de autonomie, și cu 6GB de memorie RAM și 128GB. În România, va fi disponibil în nuanțele Titanium Grey și Mocha Brown, iar mai târziu Midnight Blue. Global va fi și Pink Gold.

La prima vedere este un hibrid interesant între Mate S, P10 Plus și Mate 9. Ca design arată bine, cu o sticlă premium pe spate și un ecran imens pe față. Cu camere branduite Leica și cu o mulțime de promisiuni – de la viteză la performanța foto. A, și vine cu Cat18, adică viteze de până la 1,2Gbps, ceea ce e o premieră față de alți producători. Desigur, e viteză de laborator, 4,5G, dar e. Într-o comparație directă, acesta e un avantaj.

Este un telefon – sau „mașinărie inteligentă“, dacă preferi cuvintele de marketing – care aduce mai multe surprize plăcute decât au reușit LG și Samsung anul acesta. Asta transmite un semnal clar în piață: încă este o cursă pentru un telefon mai bun. Huawei Mate 10 Pro, la un preț de 800 de euro, s-a poziționat, cel puțin în această fază, mai bine decât au făcut-o Galaxy Note 8 sau LG V30, cărora le lipsesc noutățile cu adevărat semnificative.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele