HP și Asus au laptopuri cu procesoare de telefon

HP și Asus au laptopuri cu procesoare de telefon

După ce Microsoft și Qualcomm au promis că vom avea laptopuri cu Windows 10 și procesor Snapdragon 835, HP și ASUS au anunțat primele modele.

Promisiunea făcută de Microsoft în urmă cu câteva luni a fost una foarte atractivă pentru amatorii de autonomie sporită în deplasare. Gigantul din Redmond a anunțat că lucrează cu Qualcomm pentru a optimiza Windows 10 să ruleze pe sisteme cu arhitectură ARM. Spre deosebire însă de defunctul Windows RT, această nouă iterație a SO-ului va rula aplicații obișnuite x86 pe portabile cu Snapdragon. Ca acest lucru să fie posibil, Microsoft a integrat în Windows 10 un emulator foarte performant.

Teoria a sunat foarte bine. Mai impresionant este însă că tocmai au fost anunțate primele sisteme portabile ce funcționează pe rețeta de mai sus. ASUS NovaGo și HP Envy X2 sunt primele laptopuri ce folosesc un procesor Snapdragon 835 și vin preinstalate cu Windows 10. Sistemele au fost dezvăluite într-o conferință Qualcomm desfășurată în urmă cu mai puțin de 24 de ore. Computerele sunt prezentate ca fiind ”PC-uri conectate în permanență”. În timp ce HP Envy X2 poate fi considerat modelul mai atrăgător dintre cele două, NovaGo este primul laptop cu conectivitate Gigabit LTE. Ambele sisteme suportă realizarea de trafic date printr-un nano SIM, dar NovaGo are în plus un eSIM integrat.

HP Envy X2 poate fi considerat o clonă atractivă de Microsoft Surface. Are doar 690 de grame și folosește un ecran de 12 inci cu o rezoluție de 1920 x 1280 pixeli. Per ansamblu este mai ușor decât MacBook-ul celor de la Apple. ASUS NovaGo este un mai masiv la 1,39Kg. folosește un ecran Full HD LTPS de 13,3 inci sensibil la atingere cu suport pentru ASUS Pen. Panoul folosit de ASUS este certificat sRGB.

Ambele sisteme de la HP și ASUS sunt disponibile cu până la 8GB RAM și un spațiu de stocare de 256GB. În teorie, NovaGO ar trebui să se simtă un pic mai sprinten pentru că folosește UFS 2.0 pentru spațiul de stocare. Sistemul de operare preinstalat pe ele va fi Windows 10 S ce rulează doar aplicații din Windows Store, dar poate upgradat cu ușurință la o versiune standard a sistemului de operare. Prețul pentru HP nu este momentan cunoscut, în timp ce creația ASUS va începe de la 600 de dolari pentru 4GB și 128GB de spațiu, dar va sări la 799 de dolari pentru 8GB RAM și 256GB.
ASUS-NovaGo-Always-Connected-PC

Citește și: