19 oct. 2017 | 19:30

Windows 10 promite să facă minuni pe procesoare Snapdragon

ACTUALITATE
Windows 10 promite să facă minuni pe procesoare Snapdragon

Microsoft încearcă din nou să facă valuri cu Windows pe dispozitive cu procesoare ARM, dar speră că va avea mai mult succes cu Windows 10, decât cu defunctul Windows RT.

În urmă cu câțiva ani, cei de la Microsoft au făcut un experiment dureros pentru companie. Au lansat un sistem de operare al cărui scop și funcționalitate nu au fost evidente nimănui. Platforma a fost intitulată Windows RT și a venit preinstalată pe Microsoft Surface RT și alte câteva gadgeturi de la parteneri OEM. Deși la prima vedere ai fi fost tentat să crezi că este vorba de un Windows obișnuit, prin prisma faptului că fusese creat să ruleze pe procesoare cu arhitectură ARM, avea limitări importante. În primul rând, nu putea rula aplicațiile cu care te-ai obișnuit pe arhitectură X86, ci doar din Windows Store.

Cu un pic de noroc, Windows 10 pentru ARM va avea un cu totul alt destin, mai ales că a fost dezvoltat îndeaproape cu inginerii Qualcomm și a fost optimizat pentru a profita la maxim de resursele semnificative ale SoC-ului Snapdragon 835. Cel puțin în teorie, vei putea rula aplicații obișnuite de desktop pe respectiva variantă de Windows, deci cel mai mare minus al Windows RT pare să fi fost remediat.

Conform speculațiilor ajunse online, cei de la Qualcomm sunt hotărâți să aducă pe piață sisteme ultra portabile cu Windows 10 ARM până la finele acestui an. Parteneri precum Lenovo, ASUS sau HP au anunțat deja că vor cocheta și ei cu lansarea unor astfel de gadgeturi. Pentru că lista argumentelor pentru o astfel de achiziție momentan nu este foarte stufoasă, oficialii Microsoft s-au grăbit să facă declarații pe marginea eficienței energetice cu care care Windows 10 va rula pe ARM. Aparent, sunt șanse foarte mari să-ți folosești laptopul mai multe zile departe de priză, conform lui Pete Bernard, managerul responsabil de acest proiect din cadrul Microsoft.

Momentan, cea mai mare problemă a notebook-urilor cu Windows 10 pe arhitectură ARM este că nu știm când vor ajunge pe piață, cât de sprintene vor fi în lumea reală și care va fi prețul de achiziție.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele