31 oct. 2017 | 07:29

De Halloween, Google a creat un doodle special

VIDEO ACTUALITATE

Halloween e sărbătorit în noaptea zilei de 31 octombrie. Pentru acest an Google a livrat un doodle care are mai mult de-a face cu noi oamenii decât cu sperieturile. 

Pentru Halloween, Google deschide prima pagină cu un doodle dedicată atât sărbătorii, cât și nouă ca oameni, în general. În videoul de pe prima pagină e vorba de o fantomă singuratică, denumită Jinx, care pornește în căutarea unui costum perfect. Google și detaliază pe site-ul său că de Halloween nu e vorba de vrăjitoare, vârcolaci sau alte creaturi, ci cea mai mare teamă e că nu știi cu ce să te îmbraci.

Jinx se costumează, apoi, pe măsură ce urmărești clipul, vezi cum ajunge să se accepte așa cum e și să se prezinte lumii drept fantomă. Desigur, este un truism ce face Google, dar asta nu înseamnă că n-ar trebui să-ți placă ce-a făcut de acest Halloween. Ce a încercat compania să transmită e că, până la urmă, te accepți așa cum ești și încerci să reușești pe propriile puteri, dacă se poate.

Povestea din spatele acestui doodle de Halloween

Ce vezi mai sus este un GIF cu toate costumele prin care trece Jinx înainte să se decidă cum iese în oraș. Desigur că printre acestea este și un cearșaf, ca pentru fantome. Altfel, Google susține că a trecut prin multe faze și desene înainte să ajungă la actuala formă pentru personajul său de doodle.

Episodul de doodling de anul acesta e însă o continuare la ce-a făcut Google în 2016, când personajul principal era Momo, o pisică singuratică pusă să-și învingă teama de fantome. Și acela era o continuare a unui doodle din 2015 și este doar unul dintre momentele în care Google face unul dintre jocurile sale, în care bagă mai multe semne – easter eggs – în produsele sale.

Astfel, de Halloween în 2017, ai pisica speriată de fantome și Jinx, fantoma care vrea să aibă un loc, care se înțeleg și își înving fricile reciproc. Despre acest doodle, echipa Google susține că a fost cel mai plăcut la care să lucreze. „De acest Halloween, costumează-te ca personajul tau favorit și sărbătorește. Nu-ți fie teamă să arăți cine ești și nu lăsa supersitițiile să stea în calea noilor tale prietenii“, se arată pe site-ul companiei.

Acest doodle de Halloween este disponibil atât în România, cât și în celelalte țări în care sărbătoarea este populară, începând din Statele Unite ale Americii până în Marea Britanie, Rusia, Franța, Estonia, Chile, Japonia sau chiar Vietnam.

Ce e Halloween și de unde a pornit

Ca multe alte sărbători de tipul acesta, Halloween e încă un moment dedicat consumerismului. Poți să-l vezi ca un fenomen ca Black Friday, dar fără implicații atât de mari. În esență, este un concept european preluat în America și dezvoltat spre o noapte în care totul e despre mister, fantome și sperieturi. Desigur, toate acestea trec cu dulciurile pe care le primesc copiii la colindat.

În America, există sărbătoarea de Halloween, apoi este industria uriașă dezvoltată pentru ea: bomboane, costume, magazine cu costume, oameni care pregătesc alți oameni pentru noaptea asta, baruri tematice, seri tematice, mâncăruri speciale, deserturi pentru acest moment și multe altele. Copiii se costumează, colindă, iar adulții petrec cum găsesc mai potrivit și, neapărat, mai costisitor.

La origine, Halloween a apărut la popoarele anglo-saxone din vestul Europei. Sărbătoarea derivă din Samain (de origine irlandeză) sau Samonios (origine galeză) și era un ritual religios oficiat de druizi, la final de toamnă. Era și un fel de mulțumire pentru bunii zei care au adus recolte bogate.

În Irlanda şi Ţara Galilor, așa cum s-a perpetuat ideea, spiritele rele ies din morminte și vin din lumea de dincolo ca să bântuie lumea viiilor. De aici apar diverse ritualuri pentru a preîntâmpina asta – focuri în aer liber sau uși lăsate deschise, ca morții să poată reveni acasă. Astfel, ritualuri păgâne au fost adoptate și integrate în viața modernă și le spunem la grămadă Halloween.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele