19 iun. 2017 | 07:33

Facebook a pus în pericol viața moderatorilor de grupuri teroriste

ACTUALITATE
Facebook a pus în pericol viața moderatorilor de grupuri teroriste

Facebook a pus în pericol viața angajaților care se ocupau cu moderarea conținutului online de pe grupurile cu activitate teroristă.

Spre surprinderea celor care credeau că angajații Facebook sunt protejați de către compania pe care o reprezintă, se pare că nu este deloc așa. Mai mulți angajați la departamentul Community Operations au aflat întâmplător că datele lor private au ajuns online din cauza unui bug al rețelei de socializare. Profilele personale de Facebook ale celor responsabili de moderarea conținutului extremist au ajuns în mâna teroriștilor fără prea mult efort. Pur și simplu, membrii grupărilor teroriste au putut vedea exact care sunt persoanele ce le-au raportat activitatea la oficialii companiei.

Partea tristă este că ar fi putut să afle că s-a întâmplat ceva greșit prea târziu, dacă respectivii angajați nu începeau să primească invitații și cereri de prietenie pe Facebook de la aceleași persoane pe care le raportaseră cu câteva zile înainte. Nu a durat mult până când experții în securitate au identificat bug-ul care a dus la situația neplăcută. Din câte se pare, numele moderatorilor a ajuns să apară necriptat în logurile de activitate de pe grupurile pe care le monitorizau sau pe care le-au închis în trecut.

Conform celor de la The Guardian, vulnerabilitatea respectivă a rămas online aproape două săptămâni după ce a fost identificată. Între timp, directorul de investigații al Facebook, Craig d`Souza încerca să asigure moderatorii că este puțin probabil ca teroriștii să creeze conexiuni între profilele personale ale acelor indivizi și activitatea de moderare pe care o întreprindeau la muncă.

Pentru personale afectate de această situație macabră, Facebook a făcut două lucruri. A instalat un sistem de alarmă în casă și a asigurat transportul până la birou și înapoi. Deoarece este evident că aceste măsuri sunt inutile, un moderator care emigrase în Irlanda printr-o cerere de azil din Irak a fugit de frică în altă țară pentru o perioadă limitată de timp. La această oră, a revenit în Irlanda și a intentat un proces împotriva Facebook pentru pagube psihologice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele