12 iun. 2017 | 18:54

Un bărbat a fost condamnat la moarte în urma unei postări pe Facebook

ACTUALITATE
Un bărbat a fost condamnat la moarte în urma unei postări pe Facebook

Trăim vremuri interesante. Tocmai a avut loc prima condamnare la moarte din istorie care a survenit în urma unei postări de pe rețelele sociale. Conținutul respectiv a fost considerat ”blasfemie”, iar bărbatul în cauză, cel care a postat pe Facebook, nu a fost iertat de autorități.

Știm cu toții că Pakistan nu este o națiune foarte tolerantă, însă guvernul țării, în frunte cu prim-ministrul Nawaz Sharif a fost de părere că Taimoor Raza, în vârstă de 30 de ani, merită pedeapsa capitală în urma unor postări ofensatoare pe Facebook la adresa profetului Mohammed. Oficialii structurii de conducere consideră infracțiunea un gest impardonabil. Este cunoscut faptul că Pakistan este o țară musulmană, iar orice fel de cuvinte urâte la adresa lui Mohammed sunt pedepsite prin lege chiar și cu moartea.

Raza a fost arestat într-o stație de autobuz de către un ofițer anti-tero. Acesta a fost acuzat de terorism și ”hate speech”. În Pakistan legile care privesc blasfemia își au originea în secul 19, atunci când statul s-a despărțit de India colonizată de către britanici. Din 1987 și până în prezent, Comisia Națională de Justiție și Pace a acuzat 633 de musulmani și 187 de creștini de acte blasfemice. Taimoor Raza poate face apel la această decizie judecătorească care-l condamnă la moarte. În caz că acesta îi va fi respins, el va deveni prima persoană executată din cauza unei postări pe rețelele sociale, notează Wired.

Facebook a mai fost interzis în trecut în Pakistan în urma a mai multe cazuri de blasfemie care au fost raportate de utilizatori. În Islamabad, capitala Pakistanului, au avut loc chiar și proteste împotriva rețelelor sociale care au fost susținute de către un judecător de rang înalt. S-a zvonit chiar și o vizită a câtorva reprezentanți a rețelei sociale din SUA în Pakistan pentru a negocia o eventuală colaborare în sensul opririi așa-zisului ”hate speech” blasfemic.