08 iun. 2017 | 07:58

Facebook ți-ar putea salva viața printr-o serie de hărți oferite anumitor organizații

ACTUALITATE
Facebook ți-ar putea salva viața printr-o serie de hărți oferite anumitor organizații

Facebook are acces la foarte multe informații despre utilizatorii săi, iar o parte dintre ele vor fi făcute publice unor organizații internaționale pentru a salva vieți.

Ar putea suna a truc de marketing, dar nu este deloc așa. Facebook are deja câțiva ani de când a introdus o serie stufoasă de funcții cu scopul de face viața mai ușoară celor care sunt afectați de anumite dezastre. Opțiunea Safety Check care te invită să afirmi dacă ești în regulă în cazul unui atentat, cutremur sau alt set de circumstanțe dezastruoase este doar primul pas. Prin intermediul unui proiect al companiei americane, informațiile pe care Facebook le colectează despre utilizatorii săi ar putea fi folosite pentru salvarea de vieți.

Printr-un comunicat publicat pe blogul oficial al companiei, cei de la Facebook au detaliat un sistem prin intermediul căruia vor putea da o mână de ajutor organizațiilor de intervenție în cadrul evimentelor dramatice. Indiferent dacă este vorba de dezastre naturale sau atentate teroriste, cei de la Facebook vor oferi autorităților trei tipuri de hărți menite să faciliteze identificarea supraviețutitorilor. Fiecare dintre eforturile cartografice va aplica o rețetă diferită și se va preta într-un anumit set de circumstanțe.

Prima dintre ele este o hartă de densitate a populației. După ce va anonimiza datele colectate de la utilizatorii rețelei sociale, Facebook va arată autorităților unde s-au aflat oamenii cei mai mulți înainte, în timpul și după un dezastru. Având în vedere că sistemele tradiționale de comunicații fac deseori probleme în situații de urgență, acest gest al Facebook va evidenția imediat zonele cele mai afectate.

A doua hartă ilustrează deplasarea oamenilor de la un oraș la altul sau între cartiere pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp. Aceste informații vor ajuta autoritățile să știe exact zonele în care trebuie să trimită un volum mai mare de personal pentru a ajuta populația.

A treia hartă este derivată din unealta Safety Check și pleacă de la premisa partăjării cu autoritățile a zonelor în care oamenii sunt suficient de liniștiți încât să facă un check-in. Astfel, vor fi mult mai ușor de identificat zonele cu probleme.

Momentan, doar UNICEF, Crucea Roșie și World Food Programme vor putea accesa datele detaliate astăzi de Facebook. Cel mai probabil, lista organizațiilor se va mări în timp.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele