Cât de pregătiți suntem pentru o epidemie mondială
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2017/11/epidemie-mondiala-e1510879128488.jpg)
Experți medicali sunt de părere că o nouă epidemie globală va lovi în mai puțin de 50 de ani.
Dr. Gerald A. Evans, profesor de medicină la Universitatea Queen, spune că în maximum 50 de ani un virus puternic va face ravagii la nivel mondial. O epidemie globală sună de-a dreptul îngrozitor, dar e ușor să ne gândim că, la nivelul de civilizație actual, nu va fi o problemă așa gravă. Din păcate, nu este deloc așa.
Partea proastă este că suntem mai susceptibili decât vrem la boli. În 2016, Națiunile Unite au spus că problema rezistenței virusurilor la antibiotice a atins un nivel critic. Din septembrie, crearea și dezvoltarea de medicamente capabile de a se lupta cu bacterii rezistente la antibiotice. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general la World Health Organization, a explicat că lipsa de medicamente ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru societate. De asemenea, a spus că dacă nu se vor face investiții pentru cercetarea bolilor rezistente la antibiotice, ne-am putea întoarce înapoi în timp.
Concret însă, cât de aproape suntem de o asemenea epidemie și care va fi boala care va lovi atât de puternic? Dr. Evans a spus că, până în 2070, ne vom fi confruntat deja cu această problemă. A explicat, de asemenea, că epidemia va fi cauzată de un virus respirator derivat de la un animal.
Există însă și alte predicții, ce-i drept, mai puțin optimiste. Fondatorul Microsoft și filantropul Bill Gates a spus că în următorii 15 ani aproape 30 de milioane de oameni ar putea fi omorâți de un patogen transmis prin aer, fie că acest patogen va fi creat de un terorist sau va apărea natural. Deși nu suntem tocmai pregătiți pentru un asemenea dezastru, problemele noastre ar putea apărea chiar mai devreme. Oamenii înțeleg poate ideea că bacteriile se răspândesc. Totuși, majoritatea subestimează rapiditatea răspândirii lor. Evans a dat exemplu epidemia de H1N1 din 2009.
Totuși, lupta împotriva epidemiilor nu este pierdută. Problema este că nu știm încă dacă posibilul câștig nu va atrage după sine și un număr imens de victime. Ceea ce trebuie să facem este să încercăm să înțelegem mai bine bolile și virușii, conform sugestiilor lui Evans. Astfel, s-ar putea ca o viitoare epidemie să se stingă înainte să înceapă.