Tapetul care produce energie regenerabilă prin fotosinteză
Oameni de știință de la Colegiul Imperial din Londra au imprimat pe o hârtie cianobacterii pentru a crea o nouă sursă de energie regenerabilă.
Cercetătorii au dezvoltat un tapet de recoltare a energiei prin imprimarea circuitelor și a cianobacteriilor pe hârtie. Tapetul acționează atât ca o bacterie, cât și ca panou solar, și chiar o mică parte a hârtiei imprimate ar putea fi suficientă pentru alimentarea unui bec cu LED-uri. Cianobacteriile transformă energia utilizând fotosinteza.
Nanotuburi de carbon sunt imprimate pe hârtie. Apoi, o cerneală făcută din cianobacterii este imprimată cu un jet de cerneală de carbon. Bacteriile încă în viață efectuează fotosinteza, care permite tapetului să recolteze energia electrică.
Cianobacteriile obțin energia prin fotosinteză. După cum știm, fotosinteza este procesul utilizat de plante pentru a transforma lumina în energie chimică stocată pentru utilizarea ulterioară.
Acest tapet reprezintă un pas înainte în domeniul energiei regenerabile, numit BPV. BPV găsește modalități de a profita de cianobacterii și alte alge pe bază de fotosinteză. Prin folosirea acestor organisme crește capacitatea de a converti lumina, iar oamenii de știință pot crea dispozitive care să producă niște cantități mici de energie.
Echipa de la Colegiului Imperial din Londra a colaborat cu cercetători din Central Saint Martins. Ei consideră că descoperirea lor ar putea conduce la tot felul de noi dispozitive electrice care sunt fabricate din hârtie fotosintetică imprimată. Aceste dispozitive noi ar putea varia de la senzori medicali pe bază de hârtie la surse de alimentare de unică folosință. Sau, în forma sa actuală de tapet, invenția ar putea fi folosită în case și birouri ca un senzor de mediu bio-alimentat.