20 dec. 2017 | 12:09

Sticla minune care îți va repara ecranul spart al telefonului

ȘTIINȚĂ
Sticla minune care îți va repara ecranul spart al telefonului

A fost creată sticla care se repară singură la loc, când este spartă. Astfel, ecranele sparte ale telefoanelor vor ajunge de domeniul trecutului.

Mulțumită unei echipe de cercetători japonezi, avem un nou tip de sticlă „auto-vindecătoare”. Polimerul care se repară de la sine, creat de cercetători de la Universitatea din Tokyo, a fost descoperit accidental, în timp ce studiau noi adezivi.

În timpul cercetării, una dintre echipe a observat că polimerul pe care îl examinau pentru a fi folosit ca adeziv a avut capacitatea de a se lipi când a fost tăiat, comprimat și ținut timp de 30 de secunde la temperatura camerei de 21 de grade Celsius.

Pentru că nu avea încredere în acest rezultat întâmplător, Yu Yanagisawa, un student absolvent al departamentului de chimie și biotehnologie al universității, a efectuat o serie de experimente. El a vrut să confirme dacă această sticlă este auto-vindecătoare atunci când este tăiată sau ruptă. Astfel, studiul a putut fi publicat și lăudat.

Nu este prima dată când cercetătorii au proiectat materiale de auto-reparare, dar acest polimer este cu atât mai ciudat cu cât este robust din punct de vedere structural, ca sticla. Cu toate acestea, materialul este capabil de reparare, niște proprietăți care adesea se exclud reciproc în compușii fabricați.

De asemenea, ceea ce face ca sticla să fie unică este că își îndeplinește funcția de auto-aderență la temperatura camerei. Asta în timp ce alte materiale cu auto-reparare necesită adesea încălzire pentru a induce comportamentul lor de lipire. În plus, materialul reușește să se repare mai repede decât o fac cele dezvoltate anterior.

În afara ecranelor telefoanelor, o altă zonă în care se examinează materialele cu auto-reparare este în domeniul medicinei, unde substanțe moi, adaptabile, pot fi folosite într-o zi în interiorul corpului uman pentru consolidarea oaselor sau țesuturilor, de exemplu. Să nu mai vorbim de alte electronice pe care le folosești zilnic.