09 iun. 2017 | 15:00

După o pauză de 5 ani, Apple ”te lasă” să-ți upgradezi configurația unui Mac

ACTUALITATE
După o pauză de 5 ani, Apple ”te lasă” să-ți upgradezi configurația unui Mac

Nimeni nu cumpără un Mac pentru a băga ulterior bani în el, deoarece acest gest a fost imposibil de aproximativ cinci ani. Se pare că situația s-a schimbat.

În cazul a 95% dintre laptopurile și desktopurile de pe piață, ai un grad destul de mare de flexibilitate când vine vorba de upgradarea anumitor componente. Nu te aștepți să schimbi cu ușurință procesorul unui laptop, dar nu ar trebui să întâmpini dificultăți în a schimba unitatea de stocare cu una mai rapidă sau mai mare. Memoria RAM este de asemenea expandabilă în majoritatea circumstanțelor.

Prima excepție de la această regulă au făcut-o cei de la Apple odată cu lansarea primului MacBook Air. La momentul respectiv, hard disk-ul folosit era unul proprietar de 1,8 inci pe care nu-l găseai nicăieri, iar memoria RAM era integrată în placa de bază și, în consecință, imposibil de upgradat. Au urmat alte MacBook-uri din ce în ce mai subțiri cu SSD-uri și RAM integrat în placa de bază. În momentul în care până și memoria RAM a unui iMac sau Mac mini a ajuns să fie imposibil de modificat, a devenit evident că gigantul din Cupertino și-a făcut o ambiție din a descuraja utilizatorii entuziaști dornici de experimente hardware.

Prima excepție de la regulă după o foarte lungă perioadă de timp a venit odată cu noile iMac-uri de 21,5 cu o rezoluție nativă 4K anunțate în urmă cu câteva zile la WWDC 2017. Cei de la iFixit le-au demontat și au fost uimiți de mai multe particularități. Prima revelație a constat în posibilitatea schimbării cu ușurință a memoriei RAM. După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, vorbim de memorie standard de laptop. Aproape șocant a fost faptul că procesorul prezent în acest nou tip de Mac folosește un socket standard și poate fi înlocuit fără nici un fel de emoții, atâta timp cât ai grijă să nu se încălzească foarte tare.

Ar mai fi de avut în vedere faptul că pentru a ajunge la toate componentele hardware dintr-un iMac trebuie dezasamblat ecranul, o operațiune destul de laborioasă. Chiar și în aceste condiții, această veste bună din partea companiei americane nu trebuia trecută cu vederea.

Teardown-21.5-inch-iMac-with-4K-Retina-display-iFixit-002

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele