11 sept. 2017 | 19:10

Înscrierea dronelor într-o bază de date globală ar putea fi obligatorie

ACTUALITATE
Înscrierea dronelor într-o bază de date globală ar putea fi obligatorie

Poate părea un proiect absurd, dar un organism al Organizației Națiunilor Unite speră să faciliteze crearea unei baze de date globale cu drone.

Amatorii de drone au fost subiectul mai multor proiecte de legislație în ultimii ani, dar prea puține dintre ele au ajuns să fie implementate. Intenția ONU pe marginea acestui subiect s-ar putea însă să aibă repercusiuni globale pe termen lung.

ICAO sau International Civil Aviation Organization din cadrul Organizației Națiunilor Unite și-a anunțat intenția de a oferi suport pentru realizarea unui registru internațional pentru drone. Acesta ar fi de forma unei baze de date și ar ajuta organizațiile guvernamentale să găsească mai ușor persoanele responsabile de diverse evenimente în care au fost implicate drone.

Unele țări au deja o astfel de bază de date, deci ICAO nu ar trebui decât să centralizeze informațiile într-un singur loc. Pe de altă parte, tentativa FAA de a implementa un astfel de proiect în SUA a eșuat din cauza unui proces intentat de posesorii de drone. Utilizatorii gadgeturilor zburătoare au reușit să convingă un judecător că aceste dispozitive sunt similare cu aeromodelele de acum câteva decenii și nu trebuie înregistrate. Rămâne să vedem dacă intenția celor de la ICAO va răsturna acea decizie a unui judecător din SUA.

Organizația Națiunilor Unite ar urma să se ocupe personal de realizarea și administrarea bazei de date, dacă nu cumva va fi creată o organizație separată în acest scop. Pe termen lung, conform celor de la Reuters, baza de date creată de ICAO va reprezenta primul pas din reglementarea globală a utilizării și localizării dronelor.

Momentan, nu a fost dezvăluit nici un astfel de proiect de lege, dar există câteva surse de inspirație ce ar putea fi folosite. În definitiv, FAA a implementat o lege în SUA referitoare la spațiile de zbor pentru drone. China a introdus înregistrarea obligatorie a fiecărei drone achiziționate. Nu în ultimul rând, EASA (European Aviation Safety Agency) lucrează la un proiect de lege destinat Uniunii Europene ce limitează drepturile posesorilor de drone, dar ar urma să intre în vigoare doar din 2019.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele