Doi hackeri și doi spioni ruși sunt responsabil de atacurile asupra Yahoo

Doi hackeri și doi spioni ruși sunt responsabil de atacurile asupra Yahoo

Americanii și-au făcut curaj și, în urma investigațiilor asupra atacurilor suferite recent de Yahoo au ajuns să considere responsabil doi spioni ruși și doi hackeri.

În ultimele șase luni, cam din momentul în care am început să discutăm despre achiziția Yahoo de către Verizon, au început să ajungă online informații despre mai multe atacuri asupra popularului serviciu de mail. Aproximativ 500 de milioane de conturi online au fost clasificate ca fiind vulnerabile în urma unor atacari desfășurate în perioada 2013 și 2014. Ulterior, s-a dovedit că au mai existat și câteva sesiuni de hacking mai recente asupra Yahoo, dar acestea din urmă erau legate într-o formă sau alta tot de evenimentele din 2013 – 2014.

Partea interesantă este că în urma studiilor interne realizate de Yahoo, oficialii companiei au concluzionat că ar fi vorba de atacuri susținute de guverne din afară, fără a menționa vreo țară. După ce Departamentul de Justiție al Statelor Unite a realizat propria investigație, a ajuns să acuze patru persoane de respectivele evenimente ce au afectat semnificativ imaginea Yahoo.

Din căte se pare, au fost responsabili de practici de hacking patru persoane de naționalitate rusă. Evenimentul a fost orchestrat de doi membri ai autorității de spionaj FSB (urmașa KGB) ajutați de doi hackeri. Spionii sunt Dmitry Dokuchaev and Igor Sushchin, iar hackerii poartă numele Alexsey Belan și Karim Baratov.

Partea amuzantă, dacă o putem numi așa, este că această constatare s-a reflectat într-o singură arestare a unuia dintre hackeri. Acesta se afla în Canada pe 14 martie când a fost ridicat de către autorități. Ceilalți trei se află în Rusia, iar SUA nu are un parteneriat de extrădare cu țara condusă de Putin. Mai mult decât atât, ar fi fost foarte puțin probabil ca rușii să paseze doi spioni FSB organizațiilor guvernamentale americane.

În orice caz, lista acuzațiilor la adresa celor patru include acte de spionaj economic, furt de secrete comerciale, fraudă bancară și hacking. Îngrijorător este faptul că astfel de acuze la adresa rușilor nu fac decât să accentueze relația deja tensionată între Rusia și Statele Unite ale Americii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: