17 mart. 2017 | 18:02

De ce nu avem un somn odihnitor și ce putem face pentru a remedia problema

ȘTIINȚĂ
De ce nu avem un somn odihnitor și ce putem face pentru a remedia problema

Astăzi este Ziua Mondială a Somnului, așa că este o ocazie potrivită pentru a aduce în discuție problema tulburărilor somnului și care sunt posibilitățile de tratare a acestora.

Somnul este o activitate de o importanță substanțială pentru buna funcționare a organismului și de care acesta nu se poate lipsi sub nicio formă. Drept dovadă, se estimează că o treime din viață ne-o petrecem dormind, conform digi24.ro. În acest context, putem înțelege de ce tulburările somnului devin o problemă relevantă pentru majoritatea celor care suferă de o atare condiție.

Modul în care aceste tulburări se manifestă sunt multiple și amintim aici de agitație, somnambulism, trezire precoce, insomnie. Acestea nu sunt problematice doar pentru că îți întrerup somnul, dar nu ajungi să te odihnești corespunzător dacă ai parte de întreruperi dese, iar acestea sunt problematice atunci când nu mai poți adormi la loc.

Deși trezirile nocturne sunt firești și toți trecem printr-o fază de felul acesta, mai ales la finalul ciclului de somn, este anormal ca în urma acestor treziri să nu mai poți adormi la loc. Iar această problemă se poate datora mai multor factori ce au legătură cu organismul nostru. De exemplu amintim aici de oprirea bruscă a fluxului respirator (fenomen cunoscut sub numele medical de apnee respiratorie) și de sindromul picioarelor grele (atunci când picioarele tale te dor, fiind inflamate). De asemenea, tulburările somnului pot fi cauzate de stări de depresie și angoasă.

Aparent există câteva lucruri pe care le-ai putea încerca pentru a remedia aceste probleme.

Dacă după o întrerupere scurtă a somnului vei adormi în următoarele câteva minute, în cazul unei treziri care poate dura mai mult începi să ai impresia că nu vei mai putea adormi la loc. În acest moment devine indicat să vă ridicați din pat. Obligându-vă să rămâneți întinși, știind că nu veți putea adormi, nu vă va ajuta și nici frământările asupra acestei chestiuni. În plus, specialiștii menționează că dacă rămâi mult timp în pat și te îngrijorezi că nu vei putea adormi la loc, îți vei crea o stare de nervozitate care nu te va ajuta.

Devine relevantă deci relaxarea și păstrarea calmului. Când ești destins și mai puțin îngrijorat, somnul vine mai cu spor. Pentru a-ți induce starea propice de detensionare poți realiza câteva exerciții care să îți permită să te afli în controlul propriilor gânduri și idei care nu trebuie să fie îndreptate spre grijile de zi cu zi.

O altă tehnică, destul de bine cunoscută, este să evitați să vă uitați la ceas, pentru a nu conștientiza trecerea timpului. Acest lucru va crea starea de stres și de nervozitate care nu vă va permite să adormiți cu ușurință.

Totodată, încercați să evitați televizorul și alte ecrane, deci și luminile puternice. Acestea nu vor face decât să vă impună o stare de alertă și să vă distragă atenția. Cel mai bine ar fi să rămâneți într-o ambianță întunecată. Conform acelorași surse, aflăm că lumina albastră emisă de dispozitivele electronice vor face creierul să creadă că este zi.