De ce Google salvează HTC și ce înseamnă investiția
Știrea a fost că Google a investit 1,1 miliarde de dolari în HTC. Google a obținut acces fără taxe la brevetele HTC și a preluat ingineri care lucrau la proiectele Pixel. În final, acest smartphone va fi făcut cu adevărat in-house. Dar de ce o investiție atât de mare pentru Google, care încă nu e furnizor global de telefoane?
Google nu era interesat de o divizie hardware. Gigantul american a avut Motorola, care fusese liderul industriei înainte de Nokia și rămânea un brand puternic. Dar în loc să facă terminalele Nexus, mai nou Pixel, cu Motorola, Google lucra tot cu HTC, cu LG, cu Huawei și a vândut brandul Moto către Lenovo.
[related]
E adevărat, Google a anunțat oficial că terminalele Pixel vor fi controlate mai strict și i-au și enervat pe Huawei pentru că nu i-au lăsat să pună brandul lor pe spatele primului Google Pixel, așa că că Huawei s-a retras din colaborare. La fel de adevărat e și că HTC este producătorul primului telefon Android și cel care a dat cu adevărat startul vânzărilor de smartphone-uri pe platforma Google.
iPhone era deja lansat, iar, fără HTC, Google n-ar fi ajuns poate unde este acum. Dar nu ăsta a fost motivul pentru care Google a investit în companie. Nici dorința de hardware, nici nostalgia unui parteneriat de mult încheiat nu ar fi salvat HTC.
Google salvează HTC într-un moment bun
HTC este în declin din 2013 încoace și nici atunci nu a avut un an extraordinar. Doar One M7 a avut un succes neașteptat și un succes pe care nu l-au putut replica nicicum ulterior.
În 2011, HTC era la liderul industrie, vindea milioane de unități și avea miliarde în bănci și, totuși, în ciuda poziției, a reușit, ca Nokia și Blackberry, să scadă continuu până a ajuns la faliment. Pe de o parte pentru că a făcut tot felul de investiții nerentabile. Pe de altă parte pentru că a refuzat constant să urmeze trendurile.
Deși a lansat mereu telefoane bune, în fiecare an avea câte o problemă pe care o ignora, dar publicul nu. Chiar și One M7 aducea o tehnologie foto nouă, dar senzorul era de doar 4 megapixeli, când Galaxy S4 venea cu 13 megapixeli. Mă rog, știm cu toții acum că megapixelii nu contează, dar, în 2013, o comparație pe specificații făcea ca HTC să iasă mereu mai slab.
În plus, exact ca ceilalți mari jucători pe mobile care sunt pe pierdere, HTC a ținut mereu să aibă același preț cu Samsung. Marea majoritate a consumatorilor sunt atenți la preț și, chiar dacă lumea știe că telefoanele nu costă atât – la cost se adaugă costurile de R&D, pentru marketing, pentru brand – tot era prea mare. Păi, cu 1.000 de euro în buzunar și alegerea între Galaxy S, iPhone sau un telefon HTC, foarte puțini oameni aleg brandul taiwanez.
Pentru HTC, cu suportul Google, falimentul e puțin mai departe
HTC a ținut-o pe-a sa și a continuat în aceeași direcție. Inclusiv în 2017, când a ajuns la fundul sacului. Mă rog, mai avea 800 de milioane de dolari în bănci, dar telefonul lansat tot nu este la modă și e poziționat prea sus. HTC U11 este un flagship, dar nu are design modern, nu are cameră foto duală, nu are ecran curbat, nu are multe din lucrurile pe care le oferă competiția. Iar ca preț? Costă cât modelele de top de la concurenți.
Probabil ar mai fi rezistat un an și ar fi dat faliment cu grație. Dar ajutorul de la Google prelungește acum agonia. Vor continua să facă telefoane noi. Urmează deja un produs care a fost anunțat ca „următorul flagship” chiar în mesajul legat de investiția Google. Deși fără cei mai buni oameni, cei care lucrau la Pixel, HTC nu pare a avea mari șanse.
De ce a salvat Google situația?
Există și un interes pentru brevete, dar aici gigantul american ar fi trebuit să scoată mai mulți bani din buzunar. Așa s-a asigurat că nu trebuie să plătească acum toată suma.
Pe de altă parte, un partener Android în faliment? Asta ar fi transmis un mesaje negativ pentru ecosistem și implicit despre Google. Deocamdată s-au găsit soluții pentru toți, pentru Nokia (acum licențiată de HMD Global), pentru Blackberry, pentru Alcatel, pentru toate celelalte mari branduri. Nu puteau lăsa HTC să cadă și să ridice semne de întrebare despre platformă în sine.
Faptul că Google se va ocupa in-house și de hardware este un lucru bun. Poate vin, totuși, cu o alternativă reală la iPhone și vor reuși să concureze cu Samsung.