Cum golești memoria cache pentru un website în Chrome

Cum golești memoria cache pentru un website în Chrome

Dacă ai o pagină web care refuză să-ți afișeze niște modificări sau informații noi, ar fi bine să știi cum golești memoria cache aferentă acelei adrese.

La prima vedere, problema descrisă în titlu pare una destul de tehnică, dar s-ar putea să îți facă viața mai ușoară într-un set foarte stufos de circumstanțe. În teorie, dacă ai o problemă cu Chrome sau vrei să ascunzi activitatea întreprinsă în ultima perioadă cu browserul Google, îl poți reseta. Îi poți goli memoria cache pentru ultima oră, zi, săptămână, luna sau din momentul în care ai început să-l folosești. Dacă întâmpini însă o problemă cu modul în care este afișată o singură pagină web, nu trebuie însă să resetezi Google Chrome. Poți să ștergi doar memoria cache aferentă acelui URL.

Dacă ești designer web și ai mai interacționat de-a lungul anilor cu situații în care ai avut nevoie să reîncarci complet o pagină web pentru a vedea cele mai recente modificări, ai apelat probabil la CTRL + F5. Această combinație de taste nu îți golește însă cache-ul aferent paginii respective, ci pur și simplu îl ocolește pentru un moment. Astfel, dacă există o problemă în versiunea site-ului pe care o ai descărcată pe sistem, ai mari șanse ca aceeași problemă să revină pe ecran în viitor.

Din fericire, cei de la Google au implementat în browser o soluție un pic mai elaborată pentru problemele cu cache-ul anumitor pagini web. Aceasta se reflectă într-un meniu contextul care poate fi apelat la nevoie prin apăsarea cu click dreapta pe butonul de reîncărcare al unei pagini web. Acela nu este însă disponibil în permanență.

Pentru a vedea meniul imortalizat în captura de ecran de mai sus, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să deschizi Developer Console. Cea mai rapidă cale este să apeși pe CTRL + Shift + I în Windows sau pe CMD + ALT + I pe Mac. Aceeași fereastră mai poate fi adusă în prim plan din meniul View – Developer – Developer Tools. În acel moment, dacă faci click dreapta pe butonul de Refresh din stânga sus a browserului, vei vedea trei opțiuni – Normal Reload, Hard Reload și Empty Cache and Hard Reload. Opțiunea care ne interesează este cea din urmă. Fă click pe ea și instant vei goli cache-ul aferent acelei pagini web și o vei reîncărca de la zero de pe serverul pe care este găzduită. Fără fereastra Developer Console deschisă, este imposibil să ajungi la acele opțiuni suplimentare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: