Cu ajutorul unei pastile vei putea învăța o limbă străină mult mai ușor

Cu ajutorul unei pastile vei putea învăța o limbă străină mult mai ușor

Este ușor să înveți o nouă limbă străină atunci când ești copil, dar odată ce înaintezi în vârstă abilitățile de învățare scad semnificativ.

Din fericire, această limitare și-ar putea cunoaște sfârșitul în viitorul nu foarte îndepărtat. Cercetătorii au descoperit substanța din creier responsabilă de încetinirea procesului de învățare. Abilitatea de a învăța ar putea fi prelungită cu ajutorul unei pastile dezvoltate special pentru a bloca această substanță.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii de la centrul de cercetare St Jude, din Memphis, au blocat o nucleozidă, denumită adenozină, aflată într-o regiune a creierului numită talamus. În urma cercetării, specialiștii au observat că limitarea adenozinei, care se află în creierul adulților într-o cantitate mult mai mare decât în cel al copiilor, ar fi redat animalelor posibilitatea de a dezvolta noi abilități cu mai mare rapiditate. Spre exemplu, odată ce medicamentul a fost administrat, șoarecii au putut distinge între note foarte apropiate, o capacitate care le lipsește de obicei acestor animale.

Studiile ne permit să dezvoltăm o strategie promițătoare pentru a extinde aceste posibilități și în cazul oamenilor. Un medicament creat tocmai pentru a bloca activitatea adenozinei ar putea reda plasticitatea regiunilor critice ale creierului, scrie express.co.uk.

Pe lângă strategiile de care specialiștii s-au folosit pentru a bloca activitatea adenozinei se numără folosirea compusului  FR194921, care blochează receptorul A1 și redă învățarea pe baza auzului, precum capacitatea de a învăța o nouă limbă sau folosirea unui nou instrument muzical.

O cercetare care datează din 2014 ne arată că abilitatea de a deprinde noi îndemânări se datorează mielinei, o substanță din creier care asigură transmiterea impulsurilor nervoase și favorizează învățarea. Mielina este produsă de creier și de măduva spinării, în special la vârsta adultă, și este necesară pentru multe procese de dezvoltare.

Până în momentul în care acest tratament va fi dezvoltat suficient pentru a fi pus în aplicare, cercetătorii de la MIT au creat o aplicație inteligentă (despre care am scris aici) care îți ocupă câteva secunde din timpul tău pentru a te învăța o limbă străină.