22 iun. 2017 | 08:04

Cine este Oskar Fischinger, iluzionistul și animatorul celebrat de noul Doodle Google

ACTUALITATE
Cine este Oskar Fischinger, iluzionistul și animatorul celebrat de noul Doodle Google

Astăzi aflăm cine este Oskar Fischinger. Prin intermediului celui mai recent Google Doodle, gigantul din Mountain View ne atrage atenția asupra vieții animatorului abstract.

La fiecare câteva zile, cei de la Google celebrează o personalitate sau un eveniment important din diverse colțuri ale mapamondului printr-un Doodle. Respectivul cuvânt abstract face referire la o modificare adusă logo-ului Google de pe pagina principală a motorului de căutare. Un click pe acela, îți deschide o pagină de rezultate la căutare sau un joculeț ascuns într-o aplicație web. Pentru cei care se întrebau cine este Oskar Fischinger, Google a pregătit o animație și câteva citate ,,îmbrăcate” într-un colaj.

Pe 22 iunie 1900, s-a născut Oskar Wilhelm Fischinger. Americanul de origine germană a activat într-un număr foarte mare de domenii înainte să se mute în State Unite ale Americii și să-și trăiască restul vieții în Los Angeles. La bază, a fost un pictor abstract ce a ajuns renumit printr-o serie de opere de artă reprezentative. Partea revoluționară a carierei sale a constat însă în implicare în animație. Într-o perioadă în care nu existau computere care să automatizeze semnificativ efortul animatorilor, tânărul Oskar Fischinger realiza animații muzicale pornind de la opere abstracte sincronizate cu o coloana sonoră.

În contextul în care astfel de proiecte nici măcar nu aveau un televizor pe care să fie difuzate, au reușit să-și facă loc în filme de la Hollywood. Datorită viziunii și talentului său pe care l-a demonstrat în mai multe medii, s-a numărat printre primele persoane din distribuția unei pelicule responsabilă de efecte speciale. În acest rol, s-a implicat în realizarea filmului Woman In The Moon, unul dintre primele SF-uri cu rachete spațiale. În total, a realizat peste 50 de scurt metraje și aproximativ 800 de opere de artă răspândite în diverse colțuri ale mapamondului, în muzee, colecții private și galerii. Motion Painting No.1 din 1947 este unul dintre cele mai reprezentative filme ale sale și se află printre puținele păstrate în Registrul Național al Cinematografiei din cadrul Librăriei Congresului Statele Unite ale Americii. Dacă nu ați înțeles foarte bine cine este Oskar Fischinger, o mostră infimă a operei artistului poate fi văzută în clipul de mai jos.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele