26 ian. 2017 | 15:03

Cel mai puternic laser din lume a fost testat cu succes

ACTUALITATE
Cel mai puternic laser din lume a fost testat cu succes

O echipă de cercetători britanici și cehi a anunțat că au testat cu succes cel mai puternic laser din lume.

Acesta este de 10 ori mai puternic decât oricare alt laser de același fel, având o putere medie de 1000 de wați. Dacă totuși nu vi se pare mult, aveți dreptate, având în vedere că există un laser în Japonia ce poate atinge puteri maxime de mai bine de 1 trilion de wați. Cu toate acestea, noul laser reușește să mențină constantă puterea obținută, de-a lungul folosirilor, în comparație cu alte lasere, ce pot funcționa la capacități mari pentru perioade foarte scurte de timp, arată sciencealert.com.

Laserul a fost construit de Central Laser Facility din Marea Britanie și de HiLASE din Cehia, directorul de la CLF, John Collier, afirmând că avem de-a face cu un record mondial. Până la oficializarea acestei afirmații va mai dura, deoarece trebuie ca valorile prezentate de echipă să fie verificate independent.

Cehii aveau în plan să ajungă la această valoare de putere încă din 2011, iar CLF lucrează la tehnologii de acest fel de mai bine de 40 de ani. Echipa susține că a obținut valoarea record în decembrie, într-un test efectuat în Cehia.

Laserul DiPOLE 100, supranumit și Bivoj, după un erou similar lui Hercule, din mitologia cehă, a reușit să ajungă la o putere medie de 1000 de wați, susținută de-a lungul unei ore, fără intervenții, iar echipa susține că o asemenea performanță nu are rival.

Când vorbim de lasere, avem două categorii de instrumente: unele sunt lasere continue, având o undă constantă de energie, iar altele funcționează cu pulsații. DiPOLE 100 este un laser cu șulsații, existând alte două instrumente, mai puternice, în lume. Texas Petawatt Laser, din SUA, și Laser for Fast Ignition Experiments, din Japonia.

Cu toate acestea, laserele anterior amintite nu au o putere medie. Acestea pot atinge o putere maximă uriașă, dar pot face asta doar de câteva ori pe zi. Astfel, se deschide o nouă arie de cercetare în ceea ce privește laserele, având în vedere că s-a dovedit că pot fi create lasere cu pulsații care să aibă puteri medii imense.