Capela Sixtină a fost digitizată și se vinde tipărită cu o avere

Capela Sixtină a fost digitizată și se vinde tipărită cu o avere

Capela Sixtină de la Vatican este considerată una dintre cele mai importante lucrări artistice din toate timpurile, iar acum a fost digitizată pentru conservare.

Realizată de Michelangelo între 1508 și 1512, Capela Sixtină este considerată de foarte mulți critici de artă ca fiind cea mai importantă lucrare din Vatican. Tavanul este pictat integral de Michelangelo, în timp ce pereții laterali conțin fresce realizate de Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Pinturicchio, Domenico Ghirlandaio and Cosimo Roselli. După aproximativ 500 de ani, lucrările continuă să fie conservate foarte bine, dar acestea nu trebuie ignorate.

Din acest motiv, ca o parte componentă a unui proiect de restaurare ce va avea loc în viitor, o echipă de experți, la îndemnul oficialilor Vaticanului au decis digitizarea tuturor lucrărilor din Capela Sixtină folosind un număr semnificativ de DSLR-uri de foarte bună calitate. Acesta nu este primul proiect de acest gen prin care trece capela. Ultima documentare fotografică similară s-a desfășurat pe parcursul a 14 ani între 1980 și 1994, conform celor de la Reuters. Astfel, în cazul în care se întâmplă ceva cu vreun colțișor din lucrarea lui Michelangelo, niște imagini de înaltă rezoluție pot fi folosite ca inspirație pentru restauratori.

Proiectul de digitizare ce s-a încheiat de curând a fost realizat pe parcursul a 65 de nopți de muncă, pe o perioadă de 5 ani. În total, au fost imortalizate 270.000 de imagini. Pe viitor, asta o să ne permită să știm starea exactă a fiecărui centimetru a capelei așa cum este ea astăzi, în 2017. Antonio Polucci, fostul director al Muzeelor Vaticanului a fost foarte încântat de această inițiativă. Am folosit un software special de postproducție pentru obținerea profunzimii, intensității, căldurii și nuanțelor coloristice pentru o acuratețe de 99,9%. Giorgio Aramroli de la publisherul Scripta Maneant este convins că imaginilie digitale sunt o reproducere exactă a lucrărilor realizate în urmă cu peste 500 de ani.

În cazul în care nu aveți cum să vă deplasați la Vatican în perioada imediat următoare sau aveți o fascinație pentru Capela Sixtină în particular, va fi publicată o carte de 220 de pagini cu imagini de la fața locului. Volumul va include reproduceri la o scară de 1:1 a detaliilor din capelă folosind imaginile digitale imortalizate în cadrul proiectului. Această carte va fi disponibilă într-o serie limitată de 1999 de exemplare cu un preț de 12.000 de euro. Prețul are intr-adevar trei zerouri, nu este o greșeală.

Citește și: