23 dec. 2017 | 12:04

Descoperire contra cancerului: boala ar putea fi tratată cu spermatozoizi

ȘTIINȚĂ
Descoperire contra cancerului: boala ar putea fi tratată cu spermatozoizi

O descoperire ar putea revoluționa medicamentele destinate cancerului de col uterin și ar elimina efectele secundare ale chimioterapiei.

Cercetătorii de la Institutul Leibniz din Germania au conceput o modalitate de a livra chimioterapie pacienților cu cancer de col uterin, care pare să reducă în mod semnificativ efectele secundare asociate cu tratamentul cancerului. Oamenii de știință au absorbit celule din spera unui taur, apoi le-au plasat într-un vas care conținea tumori de cancer. Celule de spermă au fost „îmbrăcate” ca oamenii de știință să le îndrume spre tumori.

Odată ce au ajuns la destinație, celulele au fost eliberate, permițând spermatozoizilor să intre în tumoare și să o distrugă din interior. „Robosperma” a reușit să omoare 87% din celulele tumorilor în decurs de trei zile, iar asta este o veste extrem de bună pentru medici, dar mai ales pentru pacienții care suferă de acestă formă de cancer.

Societate Americană pentru Cancer estimează că până la sfârșitul lui 2017, 12.820 de femei din statele Unite vor fi diagnosticate cu cancer de col uterin. Mai mult, 4.210 dintre acestea vor muri. Chiar și așa, ratele mortalității par să scadă, totuși, parțial datorită utilizării răspândite a testelor și modalităților de prevenire, ca testul Papanicolau.

Aceste numere ar putea să continue să scadă prin punerea în aplicare a testelor inovatoare. Metoda concepută de Institutul Leibniz are, de asemenea, potențialul de a reduce efectele secundare care însoțesc chimioterapia. Este posibil ca alte condiții care afectează sistemul reproductiv feminin să poată beneficia de administrarea medicamentelor prin celule de spermă.

Rezultatele studiului sunt încă preliminare și, prin urmare, trebuie să fie finalizate mult mai multe teste pentru a confirma siguranța și eficacitatea acestuia la pacienți, nu doar în vase. Astfel de medicamente sunt destul de puternice, astfel încât cercetătorii vor trebui să determine doza adecvată și sigură pentru subiecți.

Cercetătorii vor trebui, de asemenea, să se asigure dacă tratamentul va fi la fel de eficient cu celulele spermei umane, mai degrabă decât cu cele ale spermei de taur utilizată în studiu.