17 nov. 2017 | 03:48

Ce înseamnă Black Friday pentru infractorii cibernetici și cum te protejezi

ACTUALITATE
Ce înseamnă Black Friday pentru infractorii cibernetici și cum te protejezi

Black Friday este un eveniment important pentru toată lumea, nu-i așa? Infractorii cibernetici nu fac excepție, se pregătesc și ei din timp pentru Black Friday.

[related]

Toamna, multe persoane care au nevoie de un produs electronic, electrocasnic sau de un gadget, așteaptă reducerile de Black Friday. Totodată, mai e pericolul din perioada sezonului de cumpărături din apropierea sărbătorilor de iarnă. Evident, pregătirile infractorilor cibernetici sunt de altă natură, dar oarecum asemănătoare cu ale utilizatorilor de bună-credință.

Scanează internetul în căutarea unor site-uri cu oferte bune de Black Friday doar pentru a le putea imita și trimite ulterior link-uri de phishing. O fac în speranța că vor găsi cât mai mulți creduli care să își treacă acolo datele de card.

Din datele noastre din anii trecuți, numărul paginilor de phishing financiar crește cu aproape 10% în ultimul trimestru din an, adică în preajma Black Friday și cumpărăturilor de Crăciun. Capcanele preferate de infractorii cibernetici sunt magazinele online și sistemele de plată cunoscute. Numele sonore le asigură credibilitatea și îi fac pe utilizatori să renunțe la orice precauție, ca să poată cumpăra la prețuri incredibil de mici produse de marcă. Unii dintre atacatori sunt și mai curajoși: creează magazine false de la zero, fără să imite vreunul real, și le populează cu oferte din categoria „sună prea bine ca să fie adevărate“.

Cât despre pregătirile de care ziceam, ele încep înainte de Black Friday, iar prin luna octombrie putem vedea că astfel de site-uri sunt deja online, pregătite să culeagă roadele de Black Friday și de Crăciun, când toată lumea caută cadouri. În România, Black Friday a început deja și e cazul să te protejezi.

Cum rămâi în siguranță online în timpul Black Friday

În primul rând, nu tasta datele de card pe site-uri necunoscute sau unde ai cel mai mic motiv de suspiciune. Mergi mai bine pe mâna unor magazine cunoscute, unde poate ofertele nu sunt întotdeauna „wow“, dar măcar sunt reale.

Apoi, nu da click pe link-uri primite pe mail sau pe rețelele sociale, de la prieteni sau necunoscuți, din două motive. Este posibil ca acestea să fie niște site-uri de phishing, care urmăresc să-ți fure datele și banii de pe card și pentru că pot să fie infectate și să îți descarce malware în computer sau pe telefonul mobil.

Neapărat trebuie să folosești o soluție de securitate care să aibă și tehnologii de protecție a tranzacțiilor financiare.

De fiecare dată tastează adresa magazinului sau al băncii unde vrei să intri, ca să te asiguri că este cel corect și nu unul falsificat, în care infractorii au schimbat poate doar o literă. Nu te baza pe aspectul familiar al site-ului, pentru că acesta poate fi imitat cu ușurință.

Dacă este posibil, folosește un card separat pentru tranzacții financiare online, pe care să îl alimentezi periodic doar cu sumele de bani de care ai nevoie. Astfel, eviți situația în care, dacă îți sunt furate datele cardului, pierzi o sumă mare de bani.

Ai grijă când folosești cardul și în mediul offline. La bancomat sau la comercianți acoperă tastatura când tastezi PIN-ul și nu lăsa pe nimeni să plece cu cardul undeva unde nu îl poți vedea.

[related]

Sper ca aceste sfaturi să-ți fie de ajutor în timpul Black Friday și nu uita să apelezi întotdeauna la precauție când e vorba de cumpărături online.

Dan este Security Researcher în cadrul echipei globale de cercetare a Kaspersky, GReAT (Global Research and Analysis Team). Principalele lui domenii de interes sunt sistemele distribuite și atacurile ... vezi toate articolele